Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Raadsfracties Rotterdam willen minder beleidsprioriteiten

Datum nieuwsfeit: 26-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Rotterdam
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Rotterdam

Raadsfracties willen minder beleidsprioriteiten

Een groot deel van de Rotterdamse partijen in de gemeenteraad wil dat het volgende gemeentebestuur minder prioriteiten stelt. Dat is te lezen in de nieuwste uitgave van Nieuw Rotterdams Tij, het informatie- en opinieblad van de gemeente Rotterdam.

De redactie vroeg (vice-)fractievoorzitters van de PvdA, VVD, D66, GroenLinks en de SP naar hun mening over de elf speerpunten van beleid, de uitvoeringsprogramma's.
Aanleiding hiervoor was de opmerking die voormalig wethouder Hans Simons in de vorige uitgave van 'Tij' maakte over het aantal beleidsprioriteiten. Het volgende college van B en W moet de moed hebben het aantal prioriteiten terug te dringen, liet Simons toen weten.

Van de raadsfracties die vertegenwoordigd zijn in het college van B en W is de VVD het meest kritisch over de huidige elf speerpunten van beleid (de uitvoeringsprogramma's). Sandra Korthals van die partij: 'De uitvoeringsprogramma's hebben geleid tot flink meer bureaucratie. Dat komt vooral omdat er nu drie structuren door elkaar heenlopen (de programma's, de Stedelijke Visie en de activiteiten van gemeentelijke diensten, red.). Daarnaast boeken de programma's weinig voortgang. Het programma dat is gericht op het verbeteren van de bedrijfsvoering van de gemeentelijke diensten is de enige positieve uitzondering. We moeten selectiever met ambities omgaan.'

BV Straat
In het omslagartikel gaat Nieuw Rotterdams Tij in op de vraag welke bijdrage bewoners kunnen leveren aan de veiligheid in de stad. Verantwoordelijk wethouder Van der Tak noemt het van 'het grootste belang' dat de burgerparticipatie in het veiligheidsbeleid meer terrein wint. 'We trekken voortaan jaarlijks twee ton uit voor BV Straat, een werkmethode die binnenkort door de Projectgroep Veilig in omloop wordt gebracht. Volgens de beproefde Rotterdamse formule 'Premie op actie' maken burgers met een soort spel een analyse van de veiligheidssituatie van hun portiek, straat of buurt. Men verzint oplossingen en geeft tegelijk aan wat men daar zelf aan kan bijdragen. Plannen kunnen voor financiering bij de gemeente worden ingediend.'

Nieuw Rotterdams Tij bericht verder dat de gemeente Rotterdam jaarlijks twaalf miljoen extra nodig heeft om haar doelstelling op het gebied van kinderopvang te halen.
Het college van B en W heeft zich drie jaar geleden tot doel gesteld dat medio volgend jaar tachtig procent van de Rotterdamse kinderen tussen nu en vier jaar gebruikmaakt van een crèche of peuterspeelzaal. Nu geldt dat voor 53 procent van hen. Hieronder zijn relatief weinig allochtone kinderen. Onderzoekers hebben vastgesteld dat dit onder meer ten koste gaat van hun taalontwikkeling. De GGD, de dienst die dit beleid (Tweede Thuis) coördineert, heeft becijferd dat het huidige budget van twaalf miljoen verdubbeld moet worden en dat er eenmalig elf miljoen nodig is om de doelstelling van 80 procent te halen. De verantwoordelijk wethouder, Els Kuijper, moet zich nog uitspreken over de nieuwe financiële situatie.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie