Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Van kabouters tot bakvisjes expositie in biobliotheekn R'dam

Datum nieuwsfeit: 26-04-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Van kabouters tot bakvisjes expositie van Rotterdamse illustratrice Nans van Leeuwen in Centrale Bibliotheek

Van 26 april t/m 26 mei is op het informatieplein van de Centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat 110 de expositie 'Van kabouters tot bakvisjes' van de Rotterdamse illustratrice Nans van Leeuwen te zien. De tentoonstelling wordt donderdag 26 april om 15.00 uur geopend door de heer D. van de Vrie, assistent conservator en grafisch vormgever van museum Boijmans van Beuningen.

Naast de bekende kabouter Piggelmee, heeft Nans van Leeuwen veel fantasiefiguren met mysterieuze namen getekend zoals 'Kabouter Pimpernokkel', Prinses Jocunda' en 'Ronkevaar de tovenaar'. Duidelijk beïnvloed door Rie Cramer, Sijtje Aafjes en J. Midderigh-Bokhorst - bekende en veelgeprezen illustratoren uit haar tijd weet ze deze wezens toch een eigen karakter te geven. Ondanks haar voorliefde voor de natuur heeft Nans van Leeuwen gedurende haar carrière voornamelijk meisjes- en jongensboeken geïllustreerd bestemd voor jeugdigen tussen de 8 en 14 jaar. Series met titels als 'Na schooltijd', 'In de vacantie' en 'Meisjesleven' van uitgevers als Van Goor te Gouda en de Gebroeders Kluitman te Alkmaar voorzag zij van platen waarop avontuurlijke jongens en onstuimige bakvisjes gekleed gaan volgens de mode van die tijd.

Het tekenen zat Nans van Leeuwen, geboren in 1900, letterlijk in het bloed. Zowel van de kant van haar vader, Klaas van Leeuwen, die naast tekenonderwijzer ook ontwerper en kunstschilder van beroep was, als van de kant van haar moeder, de schildersfamilie Vaarzon Morel. Van hen erfde zij een tekentalent dat zij door middel van opleidingen verder ontwikkelde. Nans van Leeuwen overleed in 1995.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Instituut Literatuur- en Muziekwetenschappen van de Universiteit Utrecht. De tentoongestelde materialen zijn afkomstig uit het bezit van Uitgeverij Kluitman en het bedrijfsarchief van de voormalige Van Nellefabrieken.

Bibliotheek Rotterdam, team Communicatie, telefoon 010 28 16 124 E-mail: (communicatie@bibliotheek.rotterdam.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie