Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

LSVb: Export studiebeurs voorzichtige verbetering

Datum nieuwsfeit: 26-04-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Persbericht

t.a.v. de onderwijs- en politieke redactie

Export studiebeurs voorzichtige verbetering

Utrecht, 26 april 2001 De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is positief over het voornemen van minister Hermans (Onderwijs) om studiefinanciering meeneembaar te maken naar andere Europese landen. Maar deze op zichzelf lovenswaardige maatregel mag niet als smoes worden gebruikt om onrendabele opleidingen in eigen land te sluiten. Bovendien zijn de maatregelen slechts een eerste stap op weg naar meer internationale mobiliteit voor studenten.

Minister Hermans wil al enige tijd internationale afspraken maken over het aanbod van opleidingen. Kleine, onrendabele studies zijn hierdoor in de toekomst wellicht alleen nog maar in het buitenland te volgen. De LSVb hekelt deze ontwikkeling. Export van studiefinanciering mag niet gepaard gaan met verschraling van het studieaanbod. In dat geval is de beoogde flexibilisering een wassen neus.

De LSVb pleit al langer voor meer mogelijkheden met studiefinanciering. De huidige voorstellen, die voorvloeien uit een door de Tweede Kamer aanvaarde motie, vormen een logisch onderdeel van de ingezette internationalisering van het hoger onderwijs. De invoering van de bachelor masterstructuur maakt ook een flexibele studiefinanciering noodzakelijk.

De export van studiefinanciering is volgens de LSVb echter niet meer dan een eerste stap op weg naar internationalisering van het onderwijs en naar vergroting van de mobiliteit van studenten. Studiefinanciering is ook in het buitenland niet toereikend om van te leven en te studeren. Uitbreiding en verbetering van bestaande voorzieningen, zoals beurzenprogramma s, is daarom dringend gewenst. Daarnaast vindt de LSVb dat Nederlandse studenten ook buiten Europa een beroep moeten kunnen doen op studiefinanciering.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie