Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Standpunt D66 over problemen met uitkeringen in Marokko

Datum nieuwsfeit: 26-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
D66


26 april 2001

Standpunt D66 over problemen met de uitkeringen in Marokko

Arthie Schimmel / Jan Hoekema

De D66-fractie vindt het van wezenlijk belang dat fraude met uitkeringen voorkomen wordt. Uitgangspunt daarbij is dat iedereen op dezelfde wijze behandeld moet worden. Voor de bijstandsuitkering betekent dit dat de vermogenstoets voor iedereen gelijk moet uitwerken. Wanneer Marokko niet meewerkt aan een controle voor de vermogenstoets door bijvoorbeeld de kadasters niet te laten raadplegen door ambtenaren van het ministerie van Sociale Zaken, kan de vermogenstoets niet meer naar behoren worden uitgevoerd. D66 vindt dat dit dan gevolgen kan hebben in het kader van de wet beperking uitkeringen (BEU). Het exporteren van uitkeringen is immers ook gebaseerd op vertrouwen in de controlefunctie die door het land moet worden vervuld waar de uitkeringsgerechtigde naartoe verhuist.

Op het moment dat er een verdrag is moet de controle ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Daarnaast is het bedreigen van ambtenaren in Nederlandse dienst in Marokko een ernstig te nemen feit. Gezien het belang dat de D66-fractie hecht aan een adequate uitvoering van de controlefunctie, vindt de fractie het begrijpelijk dat staatssecretaris Verstand besloten heeft haar reis naar Marokko voorlopig af te zeggen. Op die manier wordt er een duidelijk signaal afgegeven dat het onaanvaardbaar is dat Marokko op dit moment niet meewerkt aan het opsporen van fraude.

Als het nodig is om Marokko verder onder druk te zetten via het stopzetten van het exporteren van de kinderbijslag, is de fractie van D66 daar niet tegen. De fractie hoopt dat de diplomatieke onrust die over dit thema is ontstaan zo snel mogelijk wordt opgelost en dat de ministeries van Buitenlandse Zaken en Sociale Zaken dit in onderling overleg tot stand weten te brengen. Daarvoor is noodzakelijk dat de communicatielijnen binnen Buitenlandse Zaken en Sociale Zaken worden verbeterd. De toch al gevoelige betrekkingen tussen Nederland en Marokko verdienen zorgvuldige aandacht en het is te hopen dat na het besluit tot uitstel van de reis van Staatssecretaris Verstand, dat Marokko natuurlijk hoog opneemt, snel een vergelijk kan worden bereikt zonder onnodig gezichtsverlies maar met garanties voor een effectieve controle op uitkeringen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie