Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

J.M. de Jong nieuw lid Raad van Beheer Heineken

Datum nieuwsfeit: 26-04-2001
Bron: Heineken N.V.
Zoek soortgelijke berichten
Heineken N.V.

Benoeming Heineken Holding N.V.

De Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Heineken Holding N.V. van 26 april 2001 heeft de heer drs. J.M. de Jong benoemd tot lid van de Raad van Beheer.

Tevens heeft de Algemene Vergadering van Aandeelhouders ingestemd met de overige punten van de agenda, waaronder de verhoging van de nominale waarde van de aandelen HeinekenHolding N.V. van NLG5,00 naar EUR2,50 alsmede de daaropvolgende splitsing waarbij vier aandelen A resp. B van EUR2,50 recht geven op vijf aandelen A resp. B van EUR2,00 nominaal.

Naar aanleiding van het verzoek van een groep anonieme aandeelhouders die van mening is dat Heineken Holding N.V. het koersverschil tussen haar aandelen en die van Heineken N.V. dient te verkleinen, ging voorzitter van de vergadering, de heer mr. M. Das, in op enkele relevante punten:


1. Het doel van Heineken Holding is het besturen van de Heineken groep of het toezicht uitoefenen daarop, en diensten te verlenen aan Heineken N.V. Er bestaat dus een organisatorische verbondenheid, een groepsverband zelfs, dat bij andere gewone houdstermaatschappijen ontbreekt. Zo kon Heineken Holding de laatste vijftig jaar de continuïteit, onafhankelijkheid en stabiliteit bieden waardoor het Heineken N.V. steeds mogelijk is gemaakt een lange-termijn-beleid te voeren. Dit alles in het verband van de gehele Heineken groep, haar aandeelhouders, werknemers en andere stakeholders. In het vervullen van deze functie heeft Heineken Holding bewezen succesvol te zijn. Een belegger die in 1962 bij de beursgang van Heineken Holding, 12.500 gulden had gestort, zag zijn investering op 1 januari 2001 aangegroeid tot 6,6 miljoen gulden zonder herbelegging van het jaarlijkse dividend.


2. De oorzaak van het opgelopen koersverschil tussen Heineken N.V. en Heineken Holding N.V., heeft een aantal oorzaken: de ongeveer tien keer zo grote liquiditeit van het Heineken N.V. aandeel, de toegenomen betekenis van de indices (waar Heineken N.V. wel deel van uitmaakt en Heineken Holding niet), de afgenomen belangstelling voor kleinere fondsen en de mogelijkheid van opties die bij Heineken N.V. wel bestaan en bij Heineken Holding niet. Het gaat hier dus voornamelijk om externe (markt)factoren waarop de Raad van Beheer van Heineken Holding niet of nauwelijks invloed heeft.


3. Niettemin heeft Heineken Holding maatregelen genomen die een positieve uitwerking kunnen hebben op de koersontwikkeling. Zo zijn de investor relations inspanningen uitgebreid, is het jaarverslag ook in het Engels beschikbaar en besteedt de IR afdeling van Heineken N.V. ruime aandacht aan het aandeel Heineken Holding.
De conclusie is dat de beheersstructuur van de Heineken groep solide en transparant is en al decennialang continuïteit, onafhankelijkheid en stabiliteit biedt. Geconstateerd kan worden dat de Heineken groep binnen de gekozen structuur goed gedijt en dat deze structuur nooit een belemmering heeft gevormd voor een gezond expansiebeleid en een gunstige resultatenontwikkeling. Er is voor Heineken Holding dan ook geen enkele reden om de structuur aan te passen.

Amsterdam, 26 april 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie