Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nijmegen decoreert laryngectomie patient

Datum nieuwsfeit: 26-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Nijmegen

Koninklijke Onderscheiding voor de heer Geijsberts

Op 26 april wordt de heer M. Geijsberts benoemd tot lid in de Orde van Oranje nassau. Geijsberts heeft zich de afgelopen jaren op bijzondere wijze ingezet voor de begeleiding en ondersteuning van patiënten waarbij keelkanker is geconstateerd.

De heer Geijsberts onderging in 1974 een zeer ingrijpende operatie, laryngectomie genaamd. Deze operatie wordt uitgevoerd wanneer keelkanker wordt vastgesteld en heeft verreikende gevolgen. Zo kan de patiënt niet meer ademen door neus en mond en geschiedt dit door een kunstmatige opening in de hals.

Na zijn operatie heeft Geijsberts zich als ex-patiënt en vrijwilliger ingezet voor mensen die eenzelfde operatie moesten ondergaan bij de afdeling voor keel-, neus-, en oorheelkunde van het Academisch Ziekenhuis Nijmegen st. Radboud. Hij bezoekt ongeveer 30 patiënten per jaar. Hij bezoekt hen vóór de operatie, om voorlichting te geven over het leven na de operatie en om steun te bieden. Ook is hij altijd bereid om ná de operatie patiënten te bezoeken en wijst hij hen desgewenst de weg in het hulpverleningscircuit en de patiëntenvereniging.

Zijn wijze van patiëntbegeleiding is in de praktijk zeer waardevol gebleken en heeft landelijke uitstraling gehad, zodat ook in andere centra soortgelijke patiëntbegeleiders zijn aangesteld. Mede door zijn toedoen zijn zowel de lokale als de landelijke vereniging van stembandlozen tot bloei gekomen.
Decorandus raakte arbeidsongeschikt na zijn operatie in 1974. Daarvoor werkte hij als administratief medewerker bij Smit Nijmegen.

De uitreiking van de versierselen door loco-burgemeester J. Tettero vindt plaats in kasteel Heyendael (universiteit) om 17.00 uur.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie