Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwegein klaar voor nieuwe voorrangsregel

Datum nieuwsfeit: 26-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Nieuwegein
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Nieuwegein

Nieuwegein klaar voor invoering voorrang bestuurders van rechts

De gemeente Nieuwegein is klaar voor 1 mei, de datum waarop alle bestuurders van rechts voorrang krijgen. Vorig jaar heeft de gemeente alle kruisingen in Nieuwegein beoordeeld, om na te gaan of de nieuwe voorrangsregel veilig en soepel kan worden ingevoerd. Dit heeft aan het licht gebracht dat 33 gelijkwaardige kruisingen moeten worden omgezet in voorrangskruisingen. Met behulp van borden en wegmarkeringen wordt aangegeven welke weg voorrang heeft. Dat is inmiddels gebeurd. Omzetting van gelijkwaardige kruisingen naar voorrangskruisingen is hier en daar nodig om tegemoet te komen aan het verwachtingspatroon van de verkeersdeelnemers. Daarmee wordt de situatie ter plaatse veiliger.
Daarnaast heeft de gemeente bij zeven kruispunten waarschuwingsborden geplaatst, omdat de situatie op die plaatsen niet heel erg overzichtelijk is.

Voorrang voor bestuurders van rechts geldt voor fietsers, bromfietsers, ruiters, bestuurders van een scooter, van een invalidenvoertuig, en van een paard en wagen. Let op: voetgangers, skeelers, skaters en steppers zijn geen bestuurders en krijgen dus géén voorrang.
De nieuwe voorrangsregel geldt op gelijkwaardige kruisingen. Dat zijn kruisingen waar de voorrang niet apart is geregeld via borden en haaientanden op de weg. In Nieuwegein zijn dat er al gauw enkele tientallen. De voorrangsregel geldt dus niet op voorrangskruisingen, kruisingen met onverharde wegen en bij uitritten. Bestuurders op een onverharde weg verlenen voorrang aan alle bestuurders op een verharde weg en bestuurders die uit een uitrit komen, verlenen voorrang aan de overige weggebruikers. Dat was en blijft zo. Ook de tram blijft op gelijkwaardige kruisingen voorgaan op alle andere bestuurders. Door deze nieuwe voorrangsregel ontstaat er meer eenduidigheid op de Nederlandse wegen: óf de bestuurder van rechts heeft voorrang, óf de voorrangssituatie is voor alle verkeersdeelnemers anders geregeld. De gemeente is zorgvuldig nagegaan waar in Nieuwegein maatregelen moeten worden getroffen om invoering van de nieuwe voorrangsregel goed te laten verlopen. Desondanks is het natuurlijk mogelijk dat verkeersdeelnemers situaties tegen komen die zij niet helder genoeg vinden. De gemeente hoort dit dan graag. Men kan deze situaties melden bij de heer F. Piso, telefoon (030)607 18 35.Invoerdatum 26-4-2001


Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie