Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie TU Delft over het gedrag van Glare laminaten

Datum nieuwsfeit: 26-04-2001
Bron: Technische Universiteit Delft
Zoek soortgelijke berichten
Technische Universiteit Delft

Glare
26 april 2001 | 13.30 uur | Aula TU Delft
Promotie van hr. T.J. de Vries | luchtvaart en ruimtevaart ingenieur
Promotoren | Prof. ir. L.B. Vogelesang en Prof.dr.ir. R. de Borst (beiden fac. LR) toeg.prom | Dr.ir. A. Vlot (UHD-fac. LR)
Blunt and sharp behaviour of Glare laminates
Het proefschrift van De Vries beschrijft het gedrag van Glare laminaten in de aanwezigheid van gaten en scheuren waarbij alle lagen zijn gebroken (vergelijkbaar met zaagsnedes). Glare laminaten zijn opgebouwd uit afwisselende dunne laagjes aluminium en glasvezel epoxy. Na geruime tijd van onderzoek is dit materiaal nu gereed voor toepassingen op grote schaal. Het is zeer waarschijnlijk dat het materiaal wordt toegepast in de Airbus A380. Gaten met afgeronde randen zoals klinknagelgaten zijn moeilijk te voorkomen in een constructie maar verlagen de statische - en vermoeiingseigenschappen, vooral in laminaten zoals Glare. In deze studie is het bezwijkgedrag en de sterkte van Glare in de aanwezigheid van gaten onderzocht. De testvariabelen waren verschillende Glare varianten, gat configuraties (inclusief rijen van gaten en gaten gevuld met klinknagels) en belastingscombinaties. Voor éénzijdig belaste Glare laminaten met gaten is een voorspellingsmethode voor de sterkte afgeleid gebaseerd op de Metaal Volume Fractie (MVF) en de Vezel Volume Fractie (FVF) van de vezels liggend in belastingsrichting. Voor meer ingewikkelde combinaties van belastingen is een voorspellingsmethode afgeleid gebaseerd op een 3D bezwijkoppervlak dat wordt bepaald door de maximale rek van de glasvezels en het aluminium. Deze voorspellingsmethodiek leidt tot conservatieve voorspellingen aangezien het optreden van lokale delaminatie rond de gatrand niet is verdisconteerd in de methodiek.

tel.: 015 2785454

Alle promoties, intree- en afscheidsredes worden gehouden in de Aula van de TU Delft, Mekelweg 5, Delft

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie