Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Migrantentelevisie: documentaire 'Werk in ontwikkeling'

Datum nieuwsfeit: 26-04-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Persbericht

Donderdag 26 april zend Migrantentelevisie vanaf 17:00 uur de documentaire Werk in Ontwikkeling uit op de Amsterdamse kabel.

Migrantentelevisie heeft in juli 2000 en in februari 2001 in Marokko opnamen gemaakt van het project Werk in Ontwikkeling van het Euromediterraan Centrum Migratie & Ontwikkeling (EMCEMO). Dit unieke project heeft 19 werkloze Amsterdamse jongeren van Marokkaanse origine in de gelegenheid gesteld een opleiding te volgen van drie maanden en vervolgens negen maanden werkervaring op te doen in Marokko.

In maart zijn de jongeren begonnen met hun opleiding in ofwel de sociaal-juridische dienstverlening of de ICT. In juli zijn de deelnemers vervolgens vertrokken naar het noorden van Marokko om daar bij maatschappelijke organisaties te werken. In de maanden die volgden zijn er vijf spreekuren opgericht voor remigranten en computercursussen gegeven aan kinderen, vrouwen en lokale groepen.

Migrantentelevisie (MTV) heeft de jongeren gevolgd in het begin van hun werkzaamheden en in februari toen het werken er bijna opzat en ze weer terug naar Nederland kwamen. De opnames hebben geresulteerd in een interessante sfeerschets van de uitdagingen die de jongeren tegenkwamen in hun werk en in hun leven in Marokko.

Het uitgangspunt van het project Werk in Ontwikkeling is dat de deelnemers door het project niet alleen betere kansen hebben gekregen om te participeren op de arbeidsmarkt in Nederland, maar ook een dosis zelfvertrouwen hebben meegekregen doordat zij zelfstandig hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van hun land van herkomst. Een ervaring die, zo blijkt uit gesprekken met de jongeren, goud waard is.

Na de terugkomst van de jongeren eind maart heeft EMCEMO de deelnemers begeleid richting regulier werk. Een groot deel van de groep heeft momenteel werk en anderen zijn nog druk bezig met solliciteren.

EMCEMO is van plan het project Werk in Ontwikkeling de komende maanden voort te zetten met een nieuwe groep.

EMCEMO streeft naar een betere samenwerking tussen burgers, NGO s en overheden van de landen aan weerszijden van de Middellandse Zee door een belangrijke rol te vervullen als initiator en intermediair. Door een toename van contacten en uitwisseling van kennis en ervaring zal een daadwerkelijke samenwerking worden gerealiseerd. EMCEMO ontleent zijn sterkte als intermediair aan het opbouwen van een netwerk van organisaties met actieve kaderleden uit de migrantengemeenschappen in Nederland en het opbouwen van een breed netwerk van Niet- Gouvernementele Organisaties (NGO s) in Europa en de landen van de Maghreb.

EMCEMO is in 1998 opgericht naar aanleiding van een viertal conferenties over het thema migratie en ontwikkeling in Parijs (1993), Amsterdam (1995), Tanger (1996) en Larache (1997). EMCEMO is een Europese organisatie, gevestigd in Amsterdam met een vertegenwoordiging in Brussel. Het concept is ontstaan en bijgeschaafd in een reeks internationale conferenties, discussies, communicatie en onderzoekingen. Daarbij is een uitgebreid netwerk van constructieve contacten ontstaan tussen migrantenorganisaties.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met EMCEMO, tel: 020-428 88 25 of per mail: (info@emcemo.a2000.nl). Vraag naar Saskia Boumans.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie