Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Geen extra subsidie voor metrolijn in Rotterdam

Datum nieuwsfeit: 27-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


Geen extra subsidie voor metrolijn in Rotterdam aldus Raad van State
Bron: Projectbureau ELRO Utrecht

Datum actualiteit: 27-04-2001

De Minister van Verkeer en Waterstaat heeft in 1997 een bijdrage toegekend voor de metrolijn Marconiplein-Schiedam-Hoogvliet, de zogenaamde Beneluxlijn. In de aanvraag die de stadsregio Rotterdam voor de bijdrage heeft gedaan waren enkele posten niet gehonoreerd.

Hierop heeft de stadsregio beroep bij de rechtbank ingesteld. De rechtbank heeft dit beroep gedeeltelijk gegrond verklaard, gedeeltelijk ongegrond.
De stadsregio stelde vervolgens hoger beroep in bij de Raad van State.

De Raad is het met de rechtbank eens dat grond die in eigendom van de gemeente(n) is, niet in aanmerking komt voor subsidie. De stadsregio vroeg subsidie aan voor het doen van testritten als de lijn eenmaal voltooid is. Volgens de Raad zijn testritten een onderdeel van de gewone exploitatie van een metrolijn. Ook hierin wordt de rechtbank gevolgd.
De stadsregio had een bijdrage gevraagd voor onderhoudskosten die gemaakt moeten worden kort na de oplevering van de metrolijn. Het zou dan gaan om gebreken die van voor de oplevering zijn. De Raad meent dat de Minister al tegemoet is gekomen aan deze kosten door hiervoor een termijn van 1 jaar toe te staan. Het meer gevraagde wordt afgewezen, de Minister is wettelijk niet verplicht om na oplevering nog kosten te subsidiëren.
De vorderingen van de stadsregio in hoger beroep worden alle afgewezen.

Ook de Minister was in beroep gegaan. De stadsregio heeft legeskosten (te maken bij de deelnemende gemeenten) opgevoerd als subsidiabele kosten. De Raad van State oordeeld mét de Minister dat het hier vestzak-broekzak kosten betreft die niet gesubsidieerd hoeven worden. De stadsregio is immers opgebouwd uit de legesvragende gemeenten. Dit beroep wordt toegewezen.

Eindoordeel: de Raad van State laat de uitspraak van de rechtbank, en dus de beslissing van de Minister op de aanvraag voor een bijdrage in stand.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie