Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

OS 2004 bedreigen natuurgebied in Griekenland

Datum nieuwsfeit: 27-04-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSMEDEDELING

Olympische infrastructuur
in Grieks natuurgebied?

BRUSSEL. (27/04) * De organisatie van de Olympische Spelen 2004 is volgens VU&ID-europarlementslid Bart Staes onder een slecht gesternte van start gegaan. Gastland Griekenland overweegt immers grootse infrastructuurwerken in Schinias, een moerasgebied in de baai van Marathon. Schinias vormt een uniek biotoop met 176 vogelsoorten, zeldzame vissoorten en interessante flora, zoals de parasoldennen.

De Europese Commissie heeft reeds een officiële klacht ontvangen over de aanleg van een centrum voor kajak- en roeisport in Schinias. In de herfst van 2000 had het WWF verzet aangetekend tegen de Griekse infrastructuurplannen. In antwoord op een vraag van Staes deelt milieucommissaris Margot Wallström mee dat ze "de Griekse autoriteiten een brief heeft gestuurd om hun aandacht te vestigen op de waarde van het gebied voor het natuurbehoud en om te informeren naar eventuele plannen om het gebied aan te wijzen voor opneming in het Natura 2000-netwerk krachtens de Habitatrichtlijn". Het onderzoek naar de Olympische bouwplannen in het natuurgebied loopt nog, maar Wallström verwacht binnenkort een duidelijk standpunt over deze kwestie.

"Om onherstelbare schade te voorkomen in Schinias moet snel worden opgetreden", aldus het VU&ID-europarlementslid. Een presidentieel decreet erkent Schinias als natuurpark, maar laat de mogelijkheid open voor de constructie van hotels, parkings, tavernes en andere infrastructuur. Ook het gebruik van pesticiden is toegelaten. Zo wil de minister van Milieu en Tewerkstelling Kostas Laliotis een hotel bouwen en twee betonnen vijvers graven van twee kilometer breed en tweeënenhalve kilometer lang. Staes rekent op de Europese Commissie om het project te verijdelen. De Griekse regering moet toch beseffen dat de aantasting van een uniek moerasgebied haaks staat op de Olympische gedachte.

Meer info: Filip Vandenbroeke * 0478/50.88.61.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie