Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Doden van vee in mkz-gebieden blijft nog geoorloofd

Datum nieuwsfeit: 27-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


DODEN VAN VEE IN MKZ-GEBIEDEN BLIJFT NOG GEOORLOOFD
Bron: College van Beroep voor het Bedrijfsleven 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 27-04-2001

college van beroep voor het bedrijfsleven

PERSBERICHT

DODEN VAN VEE IN MKZ-GEBIEDEN BLIJFT NOG GEOORLOOFD

De president van het College van Beroep heeft vandaag (vrijdag 27 april) verzoeken afgewezen van veehouders die zich verzetten tegen doding van hun dieren in Kootwijkerbroek en in de driehoek Apeldoorn-Deventer-Zwolle. Eén verzoek heeft de rechter voor nader onderzoek aangehouden.

Nieuw argument van deze veehouders was dat meer dan de wettelijke 21 dagen zijn verstreken nadat hun dieren van mond-en klauwzeer verdacht verklaard waren. Volgens deze veehouders zou daarom nu niet meer tot doding besloten kunnen worden
De rechter heeft dit argument niet gevolgd, omdat het besluit tot doding meteen, gelijktijdig met de verdachtverklaring, is genomen. Bovendien heeft het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (RVV) voldoende redenen genoemd om niet op zijn besluit tot doding van deze dieren te hoeven terugkomen.

Gisteren (26 april) heeft het College van Beroep in een andere zaak twijfel uitgesproken over de geldigheid van het Europese beleid om niet tegen MKZ te vaccineren. Het College heeft hierover vragen gesteld aan de Europese rechter in Luxemburg. Deze twijfel geeft de nationale rechter in kort geding echter niet de juridische ruimte om aan de verzoeken van genoemde veehouders tegemoet te komen.

De volledige tekst van de uitspraak van de president van het College van Beroep, is vrijdag 4 mei, de tekst van de prejudiciële vragen dinsdag 1 mei aanstaande, te raadplegen op www.rechtspraak.nl en verkrijgbaar bij de griffie van het College, telefoon 070 - 3813930.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie