Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Afzetprijzen industrie licht gestegen

Datum nieuwsfeit: 27-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Afzetprijzen industrie licht gestegen

In maart zijn de prijzen van Nederlandse industrieproducten voor de tweede opeenvolgende maand gestegen. Het prijsniveau ligt in maart iets hoger dan in februari (+ 0,3%). Deze ontwikkeling doet zich voor na een periode van forse prijsstijgingen, waarna de prijzen in de periode november tot en met januari zijn gedaald. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat prijzen van voedingsmiddelen fors zijn gestegen. Dat hangt onder andere samen met de mond- en klauwzeercrisis in Europa. In vergelijking met maart 2000 ligt het prijsniveau van Nederlandse industrieproducten in maart van dit jaar gemiddeld 5,1% hoger.

Forse prijsstijging voedingsmiddelen
Op de binnenlandse afzetmarkt zijn in maart varkensvleesproducten gemiddeld 19% in prijs gestegen. Exportproducten van zowel rundvlees als varkensvlees werden ruim 15% duurder. Deze prijsontwikkelingen hangen onder andere samen met de mond- en klauwzeercrisis. In Engeland werden de eerste mond- en klauwzeergevallen eind februari geconstateerd, in Nederland eind maart.

Prijsdaling aardolie-industrie
De prijzen van producten van de aardolie-industrie zijn in maart met 1,4% gedaald ten opzichte van februari. In februari nam het CBS een stijging waar. In de daaraan voorgaande drie maanden daalden de prijzen. Vergeleken met een jaar eerder ligt het prijsniveau in maart nog maar 1,7% hoger. In maart 2000 lag het prijsniveau in vergelijking met een jaar eerder ruim 122% hoger.

Verbruiksprijzen gestegen
De prijzen van grondstoffen en halffabrikaten die de industrie verbruikt, zijn in maart van dit jaar met 0,5% gestegen ten opzichte van februari. Met name grondstoffen en halffabrikaten van Nederlandse herkomst zijn fors duurder geworden (+3,4%). Vooral ingekochte landbouwproducten zijn in prijs gestegen (+13,4%). Geïmporteerde grondstoffen zijn daarentegen in prijs gedaald (-1,8%). In vergelijking met een jaar eerder liggen de verbruiksprijzen in maart gemiddeld 6,1% hoger.

Technische toelichting
Het producentenprijsindexcijfer geeft de gemiddelde prijsontwikkeling weer van Nederlandse industrieproducten. De prijzen, die ten grondslag liggen aan de hier gepresenteerde prijsindexcijfers, zijn verkregen door rechtstreekse waarneming bij industriële en handelsondernemingen. De daarbij geldende condities zijn: prijzen af-fabriek en exclusief BTW, subsidies, accijnzen en eventuele heffingen. De invoerprijzen worden gemeten onder de conditie C.I.F. ('Cost, Insurance, Freight') of franco aan de Nederlandse grens, dat wil zeggen vóór het inklaren aan de Nederlandse grens. De prijsindexcijfers van de afzet zijn een gewogen gemiddelde van prijsgegevens voor de binnenlandse afzet en voor de uitvoer van de desbetreffende goederen. De prijsindexcijfers van het verbruik van grondstoffen en halffabrikaten zijn een gewogen gemiddelde van prijsgegevens voor de aankoop van binnenlandse producten en voor de invoer van de desbetreffende goederen. De producentenprijsindexcijfers worden berekend volgens de methode van Laspeyres. Bij deze methode wordt de prijs van een product uit de verslagperiode gerelateerd aan de prijs van hetzelfde product (dat wil zeggen met dezelfde kwaliteit en leveringscondities) in het basisjaar en met als gewichten waarden in de basisperiode. De hier gepubliceerde indices hebben als basisjaar 1995, dat wil zeggen dat de indices voor het jaar 1995 op 100 zijn gesteld. De producentenprijsindexcijfers hebben gedurende een tijdvak van vijf maanden een voorlopig karakter; daarna worden zij definitief. Cijfers van de vijf voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van informatie die na de publicatie van het vorige persbericht beschikbaar is gekomen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie