Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Arboprijs FNV Bouw naar 'kiervuller'

Datum nieuwsfeit: 27-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: FNV Bouw
Zoek soortgelijke berichten
FNV Bouw


Arboprijs FNV Bouw naar 'kiervuller'

De Arboprijs FNV Bouw is op 27 april toegekend aan de heer A. van Baarsen uit Malden. Hij ontvangt de prijs voor zijn vinding 'de kiervuller'. De kiervuller is een apparaat dat wordt gebruikt voor het vullen van de naden tussen systeemvloeren. Nu gebeurt dat nog vaak handmatig met behulp van een aan een kraan bevestigde kubel, met alle risico's voor de veiligheid en gezondheid van dien. Aan de Arboprijs FNV Bouw is een bedrag van 10.000 euro verbonden. Dit bedrag moet worden aangewend voor een verbetering van de kwaliteit van de arbeid. Voor de Arboprijs FNV Bouw komen initiatieven in aanmerking die de arbeidsomstandigheden in de bouw- en houtnijverheid aantoonbaar hebben verbeterd. Voor de Arboprijs FNV Bouw 2001 waren vier inzendingen genomineerd. De jury, onder voorzitterschap van TNO-directeur Frank Pot, heeft unaniem besloten de prijs toe te kennen aan de heer Van Baarsen. Met de kiervuller levert de heer Van Baarsen een grote bijdrage aan de verbetering van de arbeidsomstandigheden, aldus het jury-rapport. "Er kan op een veiliger manier worden gewerkt, doordat het werken met een kubel en daarmee de kraanbewegingen tot een minimum worden beperkt. De kiervuller betekent ook een vermindering van de fysieke belasting, omdat het handmatig vullen van de naden niet meer nodig is." De jury is vooral verheugd dat het idee van de kiervuller in de praktijk is geboren en zich inmiddels ook in de praktijk heeft bewezen. De heer Van Baarsen is zelf kraanmachinist en kent de risico's van het werken met een kubel daardoor als geen ander. Door zijn ogen open te houden heeft hij een probleem gesignaleerd en er een adequate oplossing voor gevonden, aldus de jury. Zij prijst de eenvoud van het idee en wijst op de goed doordachte details in het ontwerp. Ten slotte spreekt de jury de hoop uit dat de kiervuller in serie geproduceerd gaat worden, zodat veel meer werknemers er de voordelen van kunnen ondervinden. De kosten mogen daarbij geen probleem zijn, want die "zijn beperkt, zeker in verhouding tot de verbetering van de arbeidsomstandigheden die ermee is te bereiken." Stimuleringsprijs
Behalve de Arboprijs FNV Bouw is ook de FNV Bouw Stimuleringsprijs voor Werknemers toegekend. Deze prijs is bedoeld voor werknemers die geen maximale invloed hebben op de kwaliteit van het werk, maar zich daar wel op bijzondere wijze voor hebben ingespannen. De heer C. Jaspers mag de prijs, bestaande uit een bedrag van 500 euro, in ontvangst nemen voor zijn idee om puincontainers op de bouwplaats verdiept te plaatsen. Dat maakt het vullen van de containers voor werknemers minder inspannend en veel veiliger, met name omdat het gebruik van loopplanken dan niet meer nodig is. "Niemand die er dan nog tegenop ziet om een kruiwagen te legen", aldus de jury. De jury hoopt dat het idee in de praktijk breed zal worden toegepast. De prijsuitreiking vond om 16.00 uur plaats tijdens een symposium over Arbeidsomstandigheden en preventie in het Vakbondsmuseum, Henri Polaklaan 9, Amsterdam.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie