Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Onderwijs alleenstaande minderjarige asielzoekers Leiden

Datum nieuwsfeit: 27-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Leiden
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

Onderwijs alleenstaande minderjarige asielzoekers

Dolblij om naar school te gaan

Je bent veertien jaar oud, gevlucht uit je eigen land voor de burgeroorlog, waarbij je ouders zijn omgekomen. En dan kom je in Nederland. Hoe nu verder? Zo snel mogelijk naar school, is het devies. Jonge asielzoekers in Leiden komen terecht op het LOVA, Leids Onderwijs Voor Asielzoekers.

CULTUUR EN EDUCATIE - Van de honderden jonge asielzoekers die jaarlijks ons land binnenstromen komt een deel terecht op het Opvang Centrum (OC) in Leiden. Om gewend te raken aan het leven in Nederland biedt de overheid hun zo snel mogelijk onderwijs. In Leiden ontstond zo het Leids Onderwijs voor Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers (AMA's).
'Schrijnend', zo noemt Astrid van der Wal de situatie van veel AMA's. Ze werkt op het Opvang Centrum in Leiden en houdt zich daar speciaal bezig met jonge asielzoekers. 'Meisjes hebben verkrachtingen meegemaakt, jongens werkten als kindsoldaat. Hun ouders kwamen om in de burgeroorlogen in hun moederland. Ze maakten kortom de grootst mogelijke ellende mee. Ja, je kunt ze getraumatiseerd noemen', vertelt Van der Wal. De meeste AMA's zijn veertien of vijftien jaar oud. Ze vluchtten met een broer of nicht, maar ook niet zelden alleen. Vanzelfsprekend ging ook de lange reis naar Nederland hen niet in de koude kleren zitten. Wat de meeste indruk heeft gemaakt op Van der Wal, is dat de tieners ondanks hun leed, blijven lachen. Van der Wal: 'Ze zijn altijd in voor een grapje. Dat maakt mijn werk ontzettend leuk.'

Vuilniszakken
De Nederlandse overheid wil de kwetsbare AMA's zo goed mogelijk begeleiden. Daarom bestaat er in de verschillende opvangcentra die Nederland telt, een speciaal opvangprogramma voor de AMA's. Zo krijgen ze bijvoorbeeld kookles. Verder leren ze hoe het openbaar vervoer in Nederland werkt en geven medewerkers van het OC seksuele voorlichting. 'Ook eenvoudige dingen, zoals dat je je vuilniszak in Nederland niet 's middags om vijf uur buiten zet, moeten ze weten', aldus Van der Wal.
Het opvangprogramma dient om de buitenlandse tieners 'zelfredzaam' te maken. Op achttienjarige leeftijd moet de AMA namelijk op eigen benen kunnen staan. 'Eerst komen ze terecht in een kleine zelfstandige wooneenheid', legt Van de Wal uit. 'Daar wonen ze met een paar leeftijdgenoten. Ze krijgen dan nog begeleiding. Het is de bedoeling dat ze op den duur helemaal zelfstandig op kamers gaan wonen.'

Hoog tempo
Het onderwijs op de LOVA-school, onderdeel van het Da Vinci College, speelt een belangrijke rol in het speciale opvangprogramma voor de AMA's. Niet in de laatste plaats omdat de jonge vluchtelingen daar de Nederlandse taal leren. Jezelf duidelijk kunnen maken is immers een eerste vereiste om zelfstandig te kunnen functioneren. Volgens Van der Wal zijn de jonge asielzoekers dolblij met het onderwijs. 'Ze willen erg graag Nederlands leren. Bij sommigen gaat dat dan ook in een ongelooflijk hoog tempo!', aldus Van der Wal.
Hannie Verberg, afdelingsdirecteur van het LOVA, vertelt dat daarnaast het sociale aspect voor de schoolgaande AMA's van groot belang is. 'Misschien nog wel belangrijker dan het opdoen van kennis over de Nederlandse taal en maatschappij.' Het LOVA herbergt leerlingen met maar liefst dertig verschillende nationaliteiten. Ze delen met elkaar een getraumatiseerde geschiedenis. Dat ze allemaal uit een ander land komen, maakt dan weinig meer uit.
Van der Wal is blij dat het LOVA er veel aan doet om de AMA's wederzijds respect en begrip voor elkaar bij te brengen. 'We zien dat AMA's met eenzelfde nationaliteit daardoor niet samenklitten op het opvangcentrum.'

Leidse jeugd
Het project 'Leiden, verrassend bevolkt', georganiseerd door de gemeente in samenwerking met het OC, zorgt ervoor dat de AMA's ook in contact komen met de Leidse jeugd. Ze bezoeken Leidse middelbare scholen waar de jongeren gezamenlijk sporten en eten. Leidse scholieren gaan op hun beurt naar het opvangcentrum waar de AMA's zelf een rondleiding verzorgen. Volgens Van de Wal vallen door deze contacten veel wederzijdse vooroordelen weg en tonen zowel de asielzoekers als de Leidse jongeren zich enthousiast over het contact. 'Er worden altijd driftig telefoonnummers uitgewisseld', lacht ze.

Wat gebeurt er als een AMA in Nederland komt?

De eerste opvang voor de AMA is het asielzoekerscentrum. Van daaruit worden zij verspreid over Nederland ondergebracht. Kinderen onder de veertien gaan naar een centrum in Nunspeet of Ermelo. Alle andere AMA's komen terecht in een van de Opvang Centra in Nederland. Het Leidse OC heeft ruim honderd AMA's.
Op achttienjarige leeftijd verlaat de AMA het OC. Vanaf dan neemt Stichting Vluchtelingenwerk, gesubsidieerd door de gemeente Leiden, de begeleiding en ondersteuning van AMA's over van het OC. De AMA verhuist naar een kleinschalige wooneenheid waar hij of zij samen met twee of drie andere AMA's samenleeft. Uiteindelijk krijgt de AMA zelfstandige woonruimte. De gemeente draagt zorg voor de woonruimte van de AMA's. Voor AMA's die niet naar school gaan, organiseert de gemeente verplichte inburgeringcursussen.
Veel AMA's horen bij het bereiken van de achttienjarige leeftijd dat de Nederlandse overheid hun verblijfsvergunning intrekt. De meesten van hen dienen een bezwaar- of beroepschrift in tegen dat besluit. Tijdens de vaak lange procedures verkeert de AMA in grote onzekerheid over zijn of haar toekomstmogelijkheden in Nederland.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie