Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Discussie-avond multiculturele samenleving in Den Haag

Datum nieuwsfeit: 28-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Haag

Persberichten >>

2001-04-24: Discussie-avond multiculturele samenleving

Op zaterdag 28 april houdt de SMAU in opdracht van de gemeente Den Haag een discussie-avond in Theater Het Koorenhuis aan de Prinsengracht 27 over het onderwerp: 'Normen en waarden in de multiculturele samenleving en hun invloed op kunstbeoefening'. Het programma begint om 20.00 uur. Nederland, in het bijzonder de grote steden, heeft vandaag de dag inwoners van diverse etnische afkomst. Wat gebeurt er als mensen met verschillende normen en waarden elkaar ontmoeten? Leidt dat tot wrijving, conflicten of vormt die ontmoeting een verrijking voor de samenleving?

Op het gebied van de kunst zijn allochtonen al sinds jaar en dag actief in de Nederlandse samenleving. Sommigen zijn geboren in een ander land, anderen zijn op vroege leeftijd naar hier gekomen en de derde groep is in Nederland geboren. Zijn er verschillen in muzikale oriëntatie tussen de Surinaamse muzikant die hier geboren is en zijn collega die pas op 20 of 25-jarige leeftijd naar Nederland is gekomen? Hoe beleeft een schrijver uit Iran de zee van vrijheid in Nederland, waar je zonder angst voor je leven kritiek kan leveren op overheden? Raakt hij zodanig gefixeerd in de extase van nieuw geluk dat hij zijn kritische pijlen niet meer kan richten op zijn nieuwe samenleving?

Jaren geleden vond er onder invloed van Rufus Collins (DNA) een toneelexperiment plaats in Nederland. Acteurs uit de Turkse, Antilliaanse, Surinaamse en Marokkaanse groep werden gecast voor diverse theaterproducties. Waartoe heeft deze etnische potpourri geleid? Kan het Turkse theater grote hoogten bereiken zonder de normen van de Nederlandse theaterwereld te internaliseren? Als kunstuitingen een bijdrage leveren aan de verrijking van de multiculturele samenleving, hoe zit het dan met theaterstukken die in de eigen taal worden opgevoerd?

Suriname staat bekend als een multi-etnische samenleving waar de machtsverhoudingen tussen de diverse etnische groepen genivelleerder liggen dan in Nederland. Komt dit tot uiting in de werken van de Surinaamse kunstenaars?

De Surinaamse journalist Carmen Fernald (NCRV, NOS) zal op deze avond de Surinaamse beeldende kunstenaar Ron Flu, die speciaal voor dez avond naar Nederland komt, de Antilliaanse muziekbeoefenaar Doy Salsbach, de Iraanse dichter/schrijver Ashfan Ellian en de Turkse toneelregisseur Aba Ol het vuur na aan de schenen leggen. Bezoekers mogen ook met de geïnterviewden in discussie gaan.

Voor nadere inlichtingen

Wilt u deze discussie kosteloos bijwonen, geeft u zich dan op bij de SMAU (tel: 030-2340979, fax: 030-2364641, e-mail: smau-(with@planet.nl) Na de discussie wordt u getrakteerd op heerlijke hapjes uit onze multi-etnische keuken.

24 april 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie