Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederlandse jeugdkampioenschappen schaken op KU Nijmegen

Datum nieuwsfeit: 30-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten

Katholieke Universiteit Nijmegen

Bron: Afdeling Communicatie, tel. (024) 361 22 30 Aanmaakdatum: 18 april 2001

Afdeling Communicatie

Nieuws / persberichten Persbericht

Voorzieningen
Staven van het CvB
Diensten en bedrijven
met o.a.:
Dienst Communicatie en Marketing
Overige

Van 30 april tot en met 5 mei
NEDERLANDSE JEUGDKAMPIOENSCHAPPEN SCHAKEN OP KU NIJMEGEN

De Nederlandse Jeugdkampioenschappen Schaken vinden dit jaar plaats van 30 april tot en met 5 mei op de Katholieke Universiteit Nijmegen. In drie leeftijdsgroepen strijden zo'n 120 jongens en meisjes een week lang om de titels. Toeschouwers zijn van harte welkom van 08.30-18.30 uur in het Universitair Sportcentrum, Kwekerijweg 4. Daar vindt ook de officiële ontvangst plaats op 30 april, (11.00 uur) en de prijsuitreiking op 5 mei (om 16.30 uur). De kampioenschappen zijn te volgen op de site van de KNSB: www.schaakbond.nl De hoogste leeftijdsgroepen (t/m 20 jaar) spelen drie dagen extra. Zij spelen hun eerste drie ronden op 26 t/m 28 april, in Wijkcentrum "De Klokketoren", S. de Bruineweg 270 in Nijmegen, thuisbasis van de Nijmeegse schaakvereniging "Strijdt met Beleid".

Sport en denken in Nijmegen
De organisatie van het Kampioenschap is in handen van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) en de Nijmeegse schaakvereniging 'Strijdt met Beleid'. De Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN) faciliteert het toernooi door het beschikbaar stellen van ruimten en voorzieningen. De jongerengroep is voor de KU Nijmegen interessant qua leeftijd en belangstelling. "Het jeugdkampioenschap past goed op de universiteit. Er zijn veel overeenkomsten tussen schakers en studenten. Schakers en hebben speciale talenten, studenten ook. Beiden moeten scherp kunnen analyseren en creatief naar oplossingen zoeken om problemen op te lossen. Een goede schaker heeft een passie voor het spel, zoals een student dat ook voor zijn eigen vak ontwikkelt", zo schrijft ir. R. de Wijkerslooth, voorzitter van het College van Bestuur in het programmaboekje van het toernooi. De Gemeente Nijmegen heeft het mede mogelijk gemaakt dat de kampioenschappen in Nijmegen gespeeld worden. Loco-burgemeester J. Tettero: "Als oudste stad van Nederland profileren we ons graag als sportieve stad. In Nijmegen kun je met sport uit de voeten, zeker tijdens het grootste wandelevenement ter wereld, de Vierdaagse." Nijmegen is ook een kennisstad: met haar universiteit, een hogeschool en mede daardoor een jonge populatie die het levendige karakter van de stad mede vorm geeft. "Sport en denken, zo thuis in Nijmegen, leidt als vanzelfsprekend tot denksport".

Hoogtepunt jeugdschaak
De Nederlandse Jeugdkampioenschappen zijn het jaarlijkse hoogtepunt van het jeugdschaak. De Nederlandse top strijdt hier om de felbegeerde titels en daaraan gekoppelde rechten. Zo verdient elke kampioen een startbewijs voor het Europees Kampioenschap. De KU Nijmegen stelt de Donner-Trofee beschikbaar voor de mooiste partij van het toernooi. De prijs bestaat uit een trofee en een geldprijs van f 250,--. Voor dit toernooi hebben zich 120 spelers(sters) geplaatst, die in zes groepen strijden om de Nederlandse Jeugdtitels. De leeftijdscategorieën zijn: A (t/m 20 jaar), B (t/m 16 jaar) en C (t/m 14 jaar). Per leeftijdscategorie zijn twee groepen: 'Meisjes' en 'Jeugd'.
De Nederlandse Jeugdkampioenschappen zijn voor verschillende Nederlandse jeugdschakers de springplank geweest naar internationaal succes. Zo heeft Nederland de afgelopen drie jaren een Europese Jeugdkampioen mogen verwelkomen: in 1998 Dennis de Vreugt (t/m 18 jaar), in 1999 weer Dennis, maar nu t/m 20 jaar, en in 2000 was dit Marc Erwich (t/m 14 jaar).

Bezoek ook de website van dit toernooi via
www.schaakbond.nl/nieuws/njk2001/jeugd.htm

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie