Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Fietsdemonstratie tegen de wapenindustrie: 130 deelnemers

Datum nieuwsfeit: 01-05-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

FIETSDEMONSTRATIE TEGEN DE WAPENINDUSTRIE

Zo'n 130 personen hebben dinsdagmiddag 1 mei deelgenomen aan een demonstratieve fietstocht tegen de in Amsterdam gevestigde wapenindustrie. De betogers bezochten achtereenvolgens de bedrijven NCM, EADS, NLR en IBM alwaar een korte proteststop werd gehouden. De actie werd georganiseerd door Wapentuig!, een nieuw antimilitaristisch initiatief dat met pressie de wapenproductie aan banden wil leggen.

Met tromgeroffel en enkele toespraken blokkeerden de betogers van Wapentuig! gedurende een half uur de Keizersgracht ter hoogte van de Nederlandse Krediet Maatschappij (NCM). Deze instelling is door de overheid belast met de verstrekking van exportkredieten, hetgeen essentieel is bij de werving van orders, waaronder militaire wapenleveranties. "De overheid moet wapenexporten niet promoten, maar stoppen", aldus Wapentuig!
Vervolgens werd het onderkomen van het bedrijf European Aeronautic Defence and Space Corporation (EADS) aan de Drentestraat bezocht, de grootste wapenfabrikant van Europa. Het bedrijf heeft om belastingtechnische redenen haar hoofdvestiging in Amsterdam. Daarna werd het Nationaal Ruimtevaart Laboratorium (NLR) opgezocht, waar onderzoek en ontwikkeling plaatsvindt voor nieuwe wapensystemen.
Voor het gebouw van de IBM werden op symbolische wijze enkele computerschermen met bloed overgoten. IBM is sterk betrokken bij het kernwapenprogramma van de VS. Samen met Lockheed Martin en Dassault werkt IBM aan de ontwikkeling van IT voor militaire vliegtuigen.

Naast deze vier bedrijven zijn er nog eens twaalf wapenproducenten gevestigd in Amsterdam. Nederlandse bedrijven exporteren wapentechnologie naar meer dan honderd landen. Mede daardoor is Nederland de op vijf na grootste wapenexporteur ter wereld. Zo blijkt ons land meer met oorlogsleed van doen te hebben dan je op het eerste gezicht zou denken. Sterker nog, ze draagt er op die manier zelfs toe bij.
De Amsterdamse actiegroep Wapentuig! verzet zich tegen de oorlogsindustrie. Onder meer met acties en de verspreiding van informatie wil Wapentuig! bereiken dat de Amsterdamse bedrijven hun medewerking aan de wapenproductie stop zetten. Wapens zijn niet de oorzaak van oorlog maar de aanwezigheid van wapens maakt de kans op het uitbreken van een gewapend conflict groter en de bereidheid tot het vreedzaam oplossen van conflicten kleiner.

Voor meer informatie over de bedrijven waar we vandaag langs gingen: www.wapentuig.org

Ravage, actieblad
Van Ostadestraat 233n
1073 TN Amsterdam
telefoon 020-6761773
fax: 020-6730595
Internet: www.antenna.nl/ravage

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie