Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Referendum Platform betreurt overlijden Barend Biesheuvel

Datum nieuwsfeit: 01-05-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Referendum Nieuws, 1 mei 2001

IN MEMORIAM BAREND BIESHEUVEL 1920-2001

Zondag is op 81-jarige leeftijd oud-premier Barend Biesheuvel overleden. Hij was lid van de ARP, later van het CDA. In 1973 trok hij zich verbitterd terug uit de politiek.

Daarna speelde hij een belangrijke rol op referendumgebied als voorzitter van de 'Staatscommissie van Advies inzake de relatie kiezers-beleidsvorming' , doorgaans aangeduid als de Commissie-Biesheuvel, die in 1985 positief adviseerde over de invoering van het referendum EN het volksinitiatief in haar rapport 'Relatie Kiezers-Beleidsvorming'. Deze commissie is doorslaggevend geweest voor de Nederlandse gedachtenvorming over het referendum, zowel in goede als in slechte zin. In goede zin ontzenuwde deze commissie als eerste gezaghebbende politieke instantie vele tegenargumenten met betrekking tot directe democratie, gaf zij veelal redelijke drempels aan en manifesteerde zij dat het referendum definitief op de politieke agenda stond. In slechte zin vestigde de Commissie-Biesheuvel een aantal van de nu hardnekkig gevestigde wanpraktijken, zoals de minimale deelnamepercentages. Deze maken tot op de dag van vandaag werkbare referenda onmogelijk, zoals vorige week weer eens in Amsterdam bleek. De grondwetswijziging voor het correctieve referendum en de Tijdelijke Referendumwet zijn weliswaar verder ingeperkte, maar in grote lijnen getrouwe aftreksels van het voorstel uit het 'Relatie Kiezers-Beleidsvorming'.

De heer Biesheuvel heeft vorig jaar mei serieus overwogen om deel te nemen in het Comite van Aanbeveling van het Referendum Platform, maar ons verzoek wegens zijn hoge leeftijd afgewezen.

Biografische informatie over Biesheuvel:
www.dds.nl/~pdc/9223000/x/p100119b.htm

Het 'In Memoriam' van Trouw:
www.trouw.nl/artikelactueel/988647022657.html

++++ www.referendumplatform.nl ++++

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie