Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA meent dat Borst huisartsstaking had kunnen voorkomen

Datum nieuwsfeit: 01-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Siem Buijs: Borst had huisartsstakingen kunnen voorkomen (01 May 2001)

"Het is onbegrijpelijk dat minister Borst van VWS zo lang heeft getreuzeld in het conflict tussen de huisartsen en de zorgverzekeraars over de vergoeding van de praktijkkosten voor huisartsen. Ze heeft zich bovendien niet aan de belofte gehouden die ze half januari heeft gedaan in het interpellatiedebat met de Kamer. In reactie op een aangehouden motie Buijs beloofde ze toen namelijk dat wanneer de partijen er eind januari niet uit zouden zijn, ze het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) zou vragen om eenzijdig een vergoedingstarief vast te stellen".
Dat stelt CDA woordvoerder Siem Buijs naar aanleiding van de huisartsenstakingen, die naar verwachting morgen van start gaan.

Volgens Buijs heeft de minister "geen enkele daadkracht" getoond in het conflict.

"Let wel het gaat hier niet om een inkomensverhoging voor huisartsen, maar om een daadwerkelijke vergoeding voor de door hen gemaakte praktijkkosten". Het bureau Deloitte en Touche heeft berekend dat vergoedingen voor de huisartsenpraktijk met 450 miljoen gulden zouden moeten worden verhoogd. Het bureau Price Waterhouse Coopers, dat in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland een zelfde berekening maakte, kwam uit op een veel lager bedrag van 70 miljoen. Een bedrag dat al snel door de minister werd omarmd."

Buijs: "Er lag nog steeds geen berekening van het CTG op tafel. Die ligt er binnenkort wel. Niet omdat de minister erom gevraagd heeft, maar omdat de Landelijke Huisartsenvereniging LHV zelf hierom gevraagd heeft bij het CTG. Als Borst actiever had bemiddeld in deze patstelling zouden huisartsstakingen waarschijnlijk niet nodig zijn.

Minister Borst gaat tot op heden eenzijdig uit van de berekening vanuit Zorgverzekeraars Nederland. Het CDA vertrouwt erop dat als straks het rekenresultaat van het CTG er ligt, de minister dit als maatgevend neemt en daarmee haar belofte aan de Kamer alsnog nakomt en dat ze ook de mogelijk extra financiële ruimte die hiervoor nodig is beschikbaar stelt."

Woordvoerder: Siem Buijs: 06- 53160132.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie