Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

FNV-voorzitter De Waal pleit voor `kleptocraten-tax`

Datum nieuwsfeit: 01-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FNV

Logo

Afbeelding

FNV-voorzitter De Waal pleit voor `kleptocraten-tax` FNV-voorzitter Lodewijk de Waal vindt dat er een `kleptocraten-tax` moet komen.

Iedereen die meer dan honderd keer het minimumloon verdient (zon drie miljoen gulden) zou over het meerdere honderd procent belasting moeten betalen. `De opbrengst zou ik dan willen bestemmen voor de allerarmsten op deze wereld,` aldus De Waal.

De FNV-voorzitter hield dit pleidooi vandaag op de 1 mei-bijeenkomst `Globalisering en sociale rechtvaardigheid` dat de FNV samen met 3 katholieke organisaties in Amersfoort organiseert.

Het is De Waal een doorn in het oog dat nogal wat bestuursleden van werkgeversorganisatie VNO-NCW de aanbevelingen uit het Akkoord van Garderen aan hun laars lappen.

Kern van dit akkoord uit september 1999 is de afspraak dat ook de inkomens van topmanagers niet onverantwoord mogen stijgen.

In zijn mei-rede pleit de FNV-voorzitter verder voor een hernieuwde internationale of Europese discussie over de zogeheten Tobin-tax, een belasting op valutahandel.

Critici neemt De Waal in zijn speech bij voorbaat de wind uit de zeilen: `Oh zeker, ik weet het wel, dit is het land van het haalbare, een land met smalle marges. Maar juist daarom heeft het publieke debat een scheutje Utopia nodig. Bovendien zeg ik: sinds we mannen op de maan hebben gezet, is bijna niets meer ondenkbaar.`

Het is volgens de FNV-voorman dan ook hoog tijd voor een discussie over de zelfverrijking van topmanagers en roofdierkapitalisme binnen de valutahandel.


1 mei 2001


Bijgevoegd:

1-mei_speech_De_Waal_010501.rtf

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie