Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wetsvoorstel alternatief voor gedwongen opname

Datum nieuwsfeit: 01-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Wetsvoorstel: alternatief voor gedwongen opname

Eind mei 2001 wordt in de Tweede Kamer het wetsvoorstel voorwaardelijke (rechterlijke) machtiging behandeld. De voorwaardelijke machtiging biedt een alternatief voor gedwongen opneming van psychiatrische patiënten in een psychiatrische instelling op basis van de wet Bopz.

Alleen patiënten die in aanmerking komen voor een gedwongen opneming, kunnen te maken krijgen met de mogelijkheid van een voorwaardelijke machtiging. De patiënt moet dan instemmen met voorwaarden die door de rechter worden opgelegd. Eén van die voorwaarden is dat de patiënt instemt met het behandelingsplan dat hij samen met de behandelaar heeft opgesteld. De rechter kan ook andere voorwaarden opleggen, maar die mogen alleen maar betrekking hebben op het gevaar dat de psychiatrische stoornis veroorzaakt voor de patiënt of zijn omgeving. Een voorwaarde kan dan bijvoorbeeld zijn dat de patiënt geen drugs of alcohol mag gebruiken. De rechter zal een voorwaardelijke machtiging alleen verlenen als de overeengekomen behandeling ervoor zorgt dat de stoornis ook buiten een psychiatrische instelling geen gevaar (meer) oplevert. Behalve het bepalen van de voorwaarden zal de rechter ook beoordelen of de vrijheden van de patiënt niet onnodig worden ingeperkt.

Als de rechter van oordeel is dat de stoornis buiten een psychiatrische instelling een gevaar blijft vormen of als de patiënt niet instemt met het behandelingsplan, dan zal de rechter de patiënt gedwongen laten opnemen op basis van een gewone Bopz-machtiging.
Ook een patiënt met een voorwaardelijke machtiging kan onder bepaalde omstandigheden (alsnog) gedwongen worden opgenomen. Dit is alleen mogelijk als hij de gestelde voorwaarden niet langer naleeft of als het gevaar niet meer buiten een psychiatrische instelling kan worden voorkomen.
Buiten een psychiatrisch ziekenhuis is het niet mogelijk om fysieke dwang, bijvoorbeeld door vrijheidsbeperkende dwangmaatregelen, toe te passen op patiënten met een voorwaardelijke machtiging.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie