Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Pleiting voor ophef huidige Ministerie van LNV

Datum nieuwsfeit: 01-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

Hef huidige Ministerie van LNV op

Brussel, 27 april 2001 Ministerie voor Consumentenzaken, Voedselveiligheid en Landbouw nodig, hef huidige Ministerie van LNV op

Max van den Berg, leider van de Nederlandse PES-Eurodelegatie, is op 1 mei in Groningen en zal daar de opheffing van het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij bepleiten. Hiervoor in de plaats zou, in navolging van onze oosterburen een "Ministerie voor Consumentenzaken, Voedselveiligheid en Landbouw moeten komen". Deze heroriëntering sluit aan bij de noodzaak voor een hervorming van het Europees landbouwbeleid. "Er moet veel meer nadruk komen te liggen op de kwaliteit van de landbouwproductie in plaats op van de huidige nadruk op de kwantiteit", aldus van den Berg.

De BSE-crisis, met salmonella besmet kippenvlees, de uitbraak van MKZ roepen bij de consument legitieme vragen op over de kwaliteit en veiligheid van ons voedsel en het dierenwelzijn. Maar het huidige Europese landbouwbeleid kan meer serieuze maatschappelijke vragen onvoldoende oplossen. De milieuproblemen die voortvloeien uit de landbouw en de enorme kostenstijging die zal plaatsvinden als gevolg van de toetreding van de kandidaat-lidstaten zijn slechts een paar kwesties die op het moment spelen.

Max van den Berg pleit op Europees niveau dan ook voor een verschuiving van productsubsidies naar inkomensondersteuning, van landbouwbeleid naar plattelandsontwikkeling en van steun voor intensieve landbouw naar steun voor meer milieu- en diervriendelijke extensieve vormen van landbouw. "Publiek geld moet worden gebruikt om die boeren te ondersteunen die een publieke taak zoals natuurbeheer uitvoeren en niet langer worden gebruikt om die boer te belonen die het meest produceert", aldus van den Berg.

"De opheffing van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij past in deze filosofie. Het moet leiden tot een heroriëntatie van het landbouwbeleid in Nederland, waarin niet langer de boer en zijn productiecapaciteit, maar de consument, het milieu en het dierenwelzijn centraal wordt gesteld", aldus van den Berg.

Max van den Berg zal om 12.30 spreken op de 1 mei viering van de afdeling PvdA-Groningen en zal 's avonds deelnemen aan het debat "Lekkerr Links" georganiseerd door de PvdA-afdelingen en de Groen Links afdelingen Groningen en Slochteren en de JS-afdeling Groningen, waar onder meer over het Europees landbouwbeleid en voedselveiligheid zal worden gediscussieerd.

terug

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie