Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Provincie Flevoland: verkeersregel voorrang bestuurders

Datum nieuwsfeit: 01-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Flevoland
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Flevoland

Vanaf 1 mei 2001: Geef het door, rechts gaat voor

Op 1 mei 2001 treedt de nieuwe verkeersregel voorrang bestuurders van rechts in werking. Vanaf deze datum moet aan alle bestuurders die van rechts komen voorrang verleend worden. Rechts heeft voorrang geldt dus niet alleen meer voor autos, maar ook voor fietsers, bromfietsers, snorfietsers, bestuurders van een invalidenvoertuig, bestuurders van een wagen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee. De regel geldt alleen voor gelijkwaardige kruisingen. Dit zijn kruisingen waar de voorrang niet apart geregeld is.

Voordeel van de nieuwe regel is dat de voorrangssituatie op gelijkwaardige kruisingen veel duidelijker wordt, omdat deze voortaan voor alle bestuurders geldt. De verwachting is dat de nieuwe regel zal leiden tot minder misverstanden, waardoor de kans op verkeersongevallen afneemt. Met de nieuwe maatregel zijn de voorrangsregels in Nederland gelijk met die in de ons omringende landen.
Op kruisingen waar de voorrang geregeld is, veranderen de voorrangsregels niet. Dit zijn kruisingen met bijvoorbeeld verkeerslichten, voorrangsborden, haaientanden of een inrit-/uitritconstructie. Ook blijven bestuurders op een onverharde weg voorrang verlenen aan alle bestuurders op de verharde weg. Verder hebben trams op gelijkwaardige kruisingen altijd voorrang of ze nu van rechts of van links komen. Voetgangers en alle daarmee vergelijkbare verkeersdeelnemers, zoals skaters, skeelers en steppers, zijn géén bestuurders en vallen niet onder de nieuwe voorrangsregel. In Lelystad is op 25 april een kick off georganiseerd waarbij gedeputeerde De Raad en wethouder Mattie van de gemeente Lelystad het startsein hebben gegeven voor de Flevolandse campagne. De gedeputeerde en de wethouder hebben aan een schoolklas van Basisschool De Schakel uit Lelystad laten zien welke weggebruikers er vanaf 1 mei 2001 allemaal voorrang hebben als ze op een gelijkwaardige kruising van rechts komen. Van deze Kick off wordt een tv-spot gemaakt die vanaf 8 mei via tv-Flevoland wordt uitgezonden.

Tenslotte: voorrang heb je niet, voorrang moet je krijgen. Het is van groot belang dat fietsers en bromfietsers geen voorrang nemen als ze op gelijkwaardige kruisingen van rechts komen, maar eerst goed opletten of ze voorrang krijgen. Kijk ook op: www.geefhetdoor.nl en www.kijkuitjenoppen.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie