Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeente Capelle a/d IJssel - landelijke voorrangsregel

Datum nieuwsfeit: 01-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Capelle a/d IJssel

Geef het door, rechts gaat voor!

Sinds 1 mei 2001 is de nieuwe verkeersregel voorrang bestuurders van rechts van kracht. Aan alle bestuurders die van rechts komen moet voorrang worden verleend. Rechts heeft voorrang geldt dus niet alleen meer voor autos, maar ook voor fietsers, bromfietsers, snorfietsers, bestuurders van een invalidenvoertuig, bestuurders van een wagen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee. Deze regel geldt alleen voor gelijkwaardige kruispunten. Dit zijn kruispunten waar de voorrang niet apart geregeld is.

Deze nieuwe verkeersregel wordt ingesteld om de voorrangsregels eenvoudiger te maken. De verwachting is dat er door deze verkeersregel minder misverstanden ontstaan, waardoor de kans op verkeersongevallen afneemt. Daarnaast hebben we dan dezelfde voorrangsregels als de ons omringende landen.

Wie worden aangemerkt als bestuurders?
Alle weggebruikers, behalve voetgangers worden aangemerkt als bestuurders. Bestuurders zijn dus; bestuurders van een motorvoertuig (zoals auto, vrachtauto, bus, motorfiets of tractor), fietsers, bromfietsers, snorfietsers, bestuurders van een brommobiel of een invalidenvoertuig, bestuurders van een paard en wagen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee. Voetgangers (en alle weggebruikers die daaraan gelijkgesteld zijn zoals skeelers, skaters en steppers) zijn géén bestuurders en vallen dus niet onder deze nieuwe voorrangsregel.

Wat is een gelijkwaardig kruispunt?
De verkeersregel geldt alleen voor gelijkwaardige kruispunten. Een gelijkwaardig kruispunt is een kruispunt waar de voorrang niet apart geregeld is. Op kruispunten met bijvoorbeeld verkeerslichten, voorrangsborden, haaientanden of een inrit-/uitritconstructie is de voorrang wel geregeld en is deze verkeersregel dus niet van toepassing.
Daarnaast geldt dat bestuurders op een verharde weg altijd voorrang hebben boven bestuurders op een onverharde weg. Verder hebben trams op gelijkwaardige kruispunten altijd voorrang of ze nu van rechts of van links komen.

In verband met de invoering van deze nieuwe verkeersregel gaat de politie extra controleren. Daarbij wordt de nadruk gelegd op gerichte snelheidscontroles van motorvoertuigen die gelijkwaardige kruispunten naderen. Daarnaast wordt er ook meer gecontroleerd op de verlichting en reflectie van (brom)fietsers.

Voorrang nemen of voorrang krijgen?
Het is belangrijk dat fietsers en bromfietsers als zij op gelijkwaardige kruispunten van rechts komen, niet zonder meer voorrang nemen maar eerst goed kijken of zij ook daadwerkelijk voorrang krijgen!
Oogcontact met medeweggebruikers kan hierbij helpen. Neem bij twijfel geen risico en laat de ander gewoon voorgaan. Zorg tevens voor goede verlichting en reflectie op de (brom)fiets!

Voor meer informatie kunt u terecht bij het informatiecentrum van de gemeente, telefoon 2848484. Hier is ook de brochure Geef het door, rechts gaat voor te verkrijgen. Of kijk op internet op: www.geefhetdoor.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie