Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

B-Telecom implementeert DWDM-ringnetwerk

Datum nieuwsfeit: 02-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
NMBS

Datum : 02/05/01

B-Telecom implementeert DWDM-ringnetwerk in samenwerking met Lucent Technologies

B-Telecom heeft na een uitgebreide marktconsultatie Lucent Technologies geselecteerd als partner voor de bouw van een optisch DWDM-ringnetwerk van Brussel naar Luxemburg, over Aarlen. Het Luxemburgs gedeelte zal worden gerealiseerd met medewerking van een Luxemburgs operator. Er bestaan ook plannen voor de implementatie van twee andere DWDM-ringen in Vlaanderen en Wallonië, waarmee een nationale dekking wordt bereikt bij aanvang 2002. Voor deze projecten worden verschillende aanbestedingen uitgeschreven.

Concreet gaat B-Telecom de optische DWDM-technologie (Dense Wavelength Division Multiplexing) bouwen op zijn bestaande glasvezelring, daarbij gebruik makend van Lucent Applications. DWDM is een optische netwerktechnologie, ontwikkeld door de Bell Labs van Lucent, die toelaat verschillende golflengtes of lichtkleuren (lambda's) op eenzelfde glasvezel te transporteren. Hierdoor verhoogt de capaciteit van de glasvezel gevoelig tot een capaciteit van 400 gigabits per seconde (Gbps). Die capaciteit kan bovendien nog worden uitgebreid tot 800 en 1600 Gbps.

Binnen het project Brussel-Luxemburg gaat B-Telecom WaveStar OLS 400G-toestellen van Lucent implementeren, die fungeren als terminals. Deze optische nodes zullen er voor zorgen dat de glasvezelkabel van B-Telecom - die voorheen één enkele gegevensstroom droeg - in staat is om 40 simultane gegevensstromen te dragen van elk 10 Gbps. Momenteel biedt dezelfde ring een capaciteit van 2,5 Gbps (STM-16). Er worden in de komende maanden WaveStars opgesteld in Brussel, Aarlen en Luxemburg.

B-Telecom is de telecommunicatie-unit van de NMBS. Het verzorgt alle interne telecomdiensten voor de vlotte werking van het bedrijf en ondersteunt o.m. alle systemen die veiligheid van het nationaal en internationaal treinverkeer op het Belgische spoorwegnet waarborgen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een meer dan 3000 km lang glasvezelnetwerk dat in hoofdzaak de spoorwegbekabeling volgt langs de spoorlijnen, ook in de havengebieden. Via dit operationele netwerk biedt B-Telecom eveneens telecommunicatiediensten - als datatransmissie, huurlijnen, donkere vezel, end-to-end solutions - aan op de markt van de professionele gebruikers.

Met zijn infrastructuurlicentie en voicelicentie beschikt het over een toelating om als operator op te treden. Op de referentielijst van B-Telecom prijken o.m. namen als BT (British Telecom), Belnet, Mobistar, Colt Telecom, WorldCom, CLT, RTL-TVI, Versatel e.a.

www.telecomrail.com© 2001 NMBS

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie