Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

ARK presenteert nieuw klimaatprotocol

Datum nieuwsfeit: 02-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


| De Duurzaamsite / Nieuws 2001 |

ARK presenteert nieuw klimaatprotocol

Persbericht 2 mei 2001
Actievoerders van de Amsterdamse groep ARK (Amsterdamse Radikale Klimaat actie) zullen vandaag op het Museumplein, Amsterdam, een manifest onthullen waarin opgeroepen wordt tot een nieuw "klimaat"-gericht protocol en het verwerpen van het inmiddels volledig waardeloze Kyoto-protocol. Het manifest eist implementatie van de twaalf principes in het nieuwe protocol. (Zie beneden)
De onthulling zal plaatsvinden voor het Amerikaanse Consulaat en daar zal onder andere de strijd tussen het klimaat en de Amerikaanse regering en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en aanverwanten worden beslecht, door middel van touwtrekken, opgeluisterd met muziek en straattheater.
Het touwtrekken zal om 14.00 uur beginnen buiten het Amerikaanse Consulaat, Museumplein 19.
Voor meer informatie of persverklaringen: bel Tabitha op 06-16478284
Counter Information Agency (CIA) office
Overtoom 301, 1054 HW Amsterdam, 0031 (0)20 6831021 www.risingtide.nl of squat.net/cia


Achtergrondinformatie en de 12 principes

In 1997 sloten regeringen uit de hele wereld een internationaal verdrag met als doelstelling het verminderen van de CO2-uitstoot en te voorkomen dat klimaatverandering zowel het milieu als de mensheid zal vernietigen. Ondanks het feit dat het Kyoto-protocol slechts een "symbolische waarde" had, was het in ieder geval een begin. Nu, 4 jaar later, is het verdrag nog steeds niet geratificeerd door de "geindustrialiseerde" en veelal Westerse landen. De VS heeft inmiddels zelfs besloten de uitgangspunten van het verdrag te verwerpen. De toekomst van de wereld hangt aan een zijden draadje terwijl vertegenwoordigers van het bedrijfsleven hun uiterste best doen om te zorgen dat zij in de toekomst winst kunnen gaan maken door middel van allerlei vormen van "klimaathandel". Wij roepen iedereen op om te strijden voor een nieuw protocol dat werkelijk zoekt naar een oplossing voor klimaatverandering, gebaseerd op de volgende basisprincipes- en om het huidige protocol te verwerpen.


1. Respecteer het milieu in zijn eigen waarde De handel in CO2-emissies gaat verder op de gedachte dat de wereld alleen maar draait om geld. Het milieu is niet te koop! Handel in vervuilingsrechten is geen oplossing! (Trading pollution is not a solution)

2. De wereld en de lucht zijn van ons allemaal Als het Kyoto-ptotocol zoals het er nu uitziet uitgevoerd wordt, zal dit de invoering zijn van een nieuwe vorm van kolonialisme. Als CO2-koopwaar wordt, vergemakkelijkt dit het toe-eigenen van de dampkring, "lucht", door het bedrijfsleven en overheden. Zowel toekomstige generaties als inheemse volkeren hebben recht op hun deel van de atmosfeer en we mogen deze niet privatiseren. In de huidige klimaat/CO2-onderhandelingen worden de rechten van deze groepen totaal genegeerd.

3. Het "Noorden" dient haar ecologische schuld aan het "Zuiden" terug te betalen
Doordat Westerse landen jarenlang de natuurlijke bronnen en grondstoffen van het Zuidelijk halfrond hebben gebruikt en verbruikt, is er een zogenaamde "ecologische schuld" ontstaan. Hierbij moet je denken aan het gebruik/ verbruik van allerlei delfstoffen, bossen, zeeeen e.d. Dit alles als "export" maar dan wel op zeer ongelijke handelsprincipes. Het Noordelijk halfrond heeft de verplichting en verantwoordelijkheid hiermee te stoppen, de schade aan het milieu ter plaatse te herstellen en met terugwerkende kracht de werkelijke prijs te betalen voor datgene wat we gebruikt hebben.

4. Het voorkomen van "culturele massamoord" Cultureel rijke gemeenschappen, vooral de armere, ontberen de financiele en daarmee ook de technische middelen en politieke macht om zich te beschermen tegen gevolgen van klimaatverandering. Ze zijn niet alleen heel kwetsbaar voor klimaatverandering maar ook voor het opdringen van monocultuur die culturele verscheidenheid en ecologische duurzaamheid tegengaan. Ironisch genoeg wordt de "monocultuur" soms ook opgedrongen door hulpprogramma's die ecologische duurzaamheid proberen te bevorderen.

5. Het ontmantelen van de huidige wereldorde. Globalisatie heeft de ecologische en sociale rijkdom van deze wereld uitgeput. De huidige- neo-liberale- wereldorde is gebouwd op koloniale roof en het toeeigenen van land, mensen en cultuur. Er kan nooit een oplossing komen vanuit het marktgerichte denken als het probleem juist wordt veroorzaakt door marktgerichte denken. "Vrije" handel zal geen oplossing zijn voor de klimaatcrisis.

6. Bescherming van de rechten van "klimaatvluchtelingen" Klimaatverandering is een klassiek voorbeeld van het gedrag van geindustrialiseerde landen dat massale volksverhuizingen veroorzaakt. Om die reden is het de verantwoordelijkheid van deze geindustrialiseerde landen om de veiligheid en waardigheid van deze mensen op de vlucht te garanderen.

7. Onmiddelijk gebruik en introductie van de beschikbare duurzame energie
Een moratorium op internationale leningen en nationale subsidies voor het delven van fossiele brandstoffen en projecten die het opwekken van energie uit fossiele brandstoffen stimuleren. In plaats daarvan moet al het vrijgekomen geld worden geinvesteerd in schone energie, met uitzondering van kernenergie. De belastingen op niet duurzame energie zou verhoogd moeten worden. De extra inkomsten zouden ten goede moeten komen aan de laagste inkomensgroepen.

8. Afschaffing van "Carbon Sinks"
Sinks (CO2-opnemende vegetatie zoals bossen) in het CDM (Clean Devolopment Mechanism) zou een wereldwijde strategie in werking stellen voor de onteigening van inheemse landen en territoria. Dit zou een schending van fundamentele rechten inhouden die een nieuwe vorm van kolonialisme tot ongekende hoogtes brengt. Sinks in het CDM helpen niet om de uistoot van broeikasgassen tegen te gaan. Eerder geeft het de geindustrialiseerde landen een mogelijkheid in handen waarmee ze reductie-verplichtingen in eigen land kunnen vermijden.

9. De verplichting tot een onmiddelijke CO2-reductie van 60-90% Er is inmiddels berekend dat we om een veilig en stabiel CO2-niveau te bereiken, we een reductie van 60-90% ten opzichte van 1990 moeten bereiken. Dit kan alleen worden bereikt door middel van overname van alle 12 principes zoals hier beschreven.
10. Een einde aan het gebruik van fossiele brandstoffen Olie, gas en kolen zijn de hoofdoorzaken van de CO2-uitstoot. Desondanks blijft de aanvoer op de markt groeien dankzij het aanboren van nieuwe reserves fossiele brandstoffen. De nieuw ontdekte reserves zijn voornamelijk te vinden landen met grote bosgebieden en diepe wateren. De extractie van fossiele brandstoffen in deze gebieden heeft een dubbelzwaar effect op klimaatverandering. Oliemaatschappijen moeten verantwoordelijk worden gesteld voor de gevolgen van globalisatie gebaseerd op fossiele brandstoffen. Zij leiden dit proces op ieder gebied, waaronder de productie, distributie, het in stand houden van en commercialiseren van fossiele brandstof.

11. Effectieve educatieprogramma's waarin mensen de kans krijgen zelf initiatieven te nemen in hun eigen leven om hun evt. negatieve invloed aan het milieu te verkleinen en hun plezier in het leven te vergroten.

12. Het beschermen en promoten van ecologisch duurzame gemeenschappen en lessen te leren van boeren- en inheemse gemeenschappen die zich bezighouden met het behoud van zowel agrarische als "wilde" diversiteit.

_____

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...

W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren
W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren AMSTERDAM-(BUSINESS WIRE)- Vandaag vindt de officiele opening plaats van BANK, het tweede gebouw van W...

IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Officer
IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Financial Officer NEW YORK-(BUSINESS WIRE)- Regulatory News: International Flavors & Fragrances...