Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

B en W Enschede willen 'getroffenen-monitor' vuurwerkramp

Datum nieuwsfeit: 02-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Enschede

Monitor van getroffenen vuurwerkramp

Enschede, 2 mei 2001

Burgemeester en Wethouders van Enschede willen een bedrag van een kleine miljoen uittrekken voor een 'Getroffenenmonitor Vuurwerkramp'. Zij stellen de Raad op 26 mei voor om vijf jaar lang het wel en wee van de getroffenen te laten registreren. Daaruit moet duidelijk worden waar volgens de getroffenen de knelpunten liggen, welke gaten er nog zitten in het aanbod aan materiele, psychosociale en medische zorg. Ook positieve zaken over hulpaanbod en voortgang van het wederopbouwproces worden geregistreerd.
Het onderzoeksbureau I & O Research uit Enschede selecteert met de begeleidingscommissie Zorg- en Getroffenenmonitor een panel dat garant staat voor een representatieve vertegenwoordiging van de groep. Dit panel krijgt jaarlijks de volgende vragen voorgelegd:


+ Hoe vergaat het de getroffenen van de vuurwerkramp?
+ In welke mate maken zij gebruik van het aanbod van materiele, medische en psychosociale nazorg en in welke mate zijn zij daar tevreden over.

+ Op welke manier zijn getroffenen betrokken bij de wederopbouw en zijn ze daar tevreden over?

+ In hoeverre leidt de nazorg en het wederopbouwproces tot een ' herstel van vertrouwen' tussen burgers en de gemeente Enschede.

De monitoring past goed binnen het bedrijfsplan van het Informatie en Advies Centrum ( IAC) dat ook tot doel heeft: het verzamelen, opslaan, ontsluiten en beheren van kwantitatieve en kwalitatieve rampgerelateerde gegevens.
Aan de hand van deze gegevens wil het IAC kennis produceren zodat geleerd kan worden van 13 mei en de gevolgen daarvan. B. en W. zijn dan ook van mening dat de Getroffenen monitor Vuurwerkramp in het bedrijfsplan van het IAC thuishoort en zal het ministerie verzoeken de kosten ervan, net als de overige kosten voor het IAC voor zijn rekening te nemen. Het totaalbedrag over de periode van 2001 (nulmeting) tot en met 2005 is fl. 904.000. Gedurende de looptijd van het vijfjarig onderzoek wordt regelmatig gerapporteerd.

Het integrale eindrapport zal naar verwachting bestaan uit meerdere versies, afgestemd op diverse doelgroepen. In de begeleidingscommissie Zorg - en Getroffenenmonitor zitten vertegenwoordigers van de slachtoffers, het ministerie VWS, het IAC, de gemeentelijke Bouw en Milieudienst, de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling en I&O Research. Peter van Essen (concernstaf) is onafhankelijk voorzitter.reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie