Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vlaamse Volksunie: De situatie in Turkse gevangenissen

Datum nieuwsfeit: 02-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vlaamse Volksunie

Mensenrechten in Turkije: De situatie in Turkse gevangenissen na meer dan 180 dagen hongerstaking (02/05/01)

Op deze persconferentie, geleid door Europarlementslid Nelly Maes (VU&ID), zullen leden van het IKM (Mensenrechten organisatie), familieleden van gevangenen die hongerstaken, de advocaat van een inmiddels overleden hongerstaker en een Belgische dokter die deelnam aan een missie naar Turkije, recente informatie brengen over de mensenrechten situatie in Turkije. Eerst zal een stukje van de video "Don't be silent on the massacres" getoond worden over de bestorming van de gevangenissen in Turkije vanaf 19 december 2000.

Meer dan 180 politieke gevangenen in Turkije weigeren elke vorm van voedsel als protest tegen het nieuwe celsysteem (F-type), dat tot doel heeft alle politieke gevangenen te isoleren. Ze willen ook reageren tegen de jarenlange traditie in Turkije van schendingen van de mensenrechten.

Tijdens een militaire actie in 20 gevangenissen op de 60e dag van de hongerstaking, wilde het Turkse leger de politieke gevangenen met geweld naar de nieuwe gevangeniscellen brengen en het verzet breken. Tijdens deze operatie, waarbij bommen, vlammenwerpers en zwaar geschut werden gebruikt, vonden 28 gevangenen en twee soldaten de dood en honderden raakten gewond.

Na de tussenkomst steeg het aantal hongerstakers, ook mensen buiten de gevangenissen begonnen mee te hongerstaken als steunbetuiging ten aanzien van hun gevangen familieleden. Tot op vandaag stierven 21 hongerstakers, waarvan 4 leden van één gezin. Tientallen van de hongerstakers verloren hun geheugen omwille van het gedwongen toedienen van serum, meer dan honderd verkeren in acuut levensgevaar. Ondanks de ernst van de feiten weigert de Turkse overheid het gesprek aan te gaan met de gevangenen. De Turkse overheid zou moeten reageren op het verzoek van de gezamenlijke Parlementaire Commissie EU-Turkije om een bezoek te mogen brengen aan de gevangenissen en de hongerstakers.

Nelly Maes vraagt met aandrang aan de Turkse overheid om de onderhandelingen nu aan te gaan anders zullen nog tientallen zoniet honderden mensen het leven laten. De eisen van de hongerstakers zijn gematigd: ze willen interne communicatie onder de gevangenen mogelijk maken en ze willen geen inconsequent gedrag bij het weigeren van familieleden en advocaten. "De indruk van mensen die gisteren nog ter plaatse waren in Turkije is dat de overheid handelt vanuit een wraak ten aanzien van de linkse activisten die altijd voor de mensenrechten en de Koerdische rechten hebben gevochten."

Sprekers : -Lid van IKM Sandra Bakutz (Comité tegen foltering door isolatie) presenteerde een stukje video over de bestorming van de gevangenissen op 19 december. "Dit waren officiële beelden, gefilmd en vrijgegeven door de Turkse overheid, maar de gruwel is hoedanook duidelijk."


-Mr. Martijn Strooij, Nederlandse advocaat van Gürsel Akmaz, die overleed tijdens de hongerstaking en die in Nederland eerder politiek asiel had gekregen maar uit solidariteit terugging naar Turkije. "Op 19 december 2000 gebruikte de Turkse politie overmatig geweld bij de verplichte overbrenging van ALLE politieke naar de F-type cellen. In de gevangenis stierven 28 mensen, buiten de gevangenis 4 en ondertussen stierven 21 hongerstakers, wat de balans op 53 brengt."


-Ules Pinar: Familielid van één van de gevangenen die hongerstaken in Turkije. "Mijn oom is naar de F-cellen gebracht van de Edine gevangenis op 19 december, hij stelt al jaren de mensenrechten situatie aan de kaak en werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Toen hij in hongerstaking ging, zeiden de cipiers om hem met rust te laten en te laten sterven. Hij is stervende. Hij wordt van het ziekenhuis naar de gevangenis en opnieuw naar het ziekenhuis gevoerd, ze dwingen hem serum te nemen. De overheid wil gewoon geen dialoog met de hongerstakers, al deze politieke gevangenen worden bestempeld als terroristen."


-Gert Van Moorter, lid van Peoples Rights Watch (PRW) getuigde als dokter dat "het ieders recht is volgens de wereld artsen organisatie om bij een hongerstaking te blijven weigeren voedsel of serum te krijgen. Het verplicht toedienen van serum kan beschouwd worden als een marteldaad wanneer de hongerstakers de vaste overtuiging hebben om door te gaan. Turkije maakt vele inbreuken op het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens."

Auteur:
Nelly Maes
Lid van het Europese Parlement

Meer informatie:
Contactpersoon: Günther Dauwen
Telefoon: 02/284.71.87
Fax: 02/284.91.87
E-post: (gdauwen@europarl.eu.int)
Url: nellymaes.volksunie.be

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie