Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bonden in ziekenhuizen aanwezig bij oriënterend overleg

Datum nieuwsfeit: 27-04-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
ABVAKABO FNV

Bonden accepteren uitnodiging voor oriënterend overleg (27 april)

Voorbereiding acties gaat door

De vakbonden in de ziekenhuizen zijn vanmiddag (27 april) uitgenodigd door de NVZ voor nieuw oriënterend overleg over de CAO-ziekenhuizen. Daar moet duidelijkheid komen of er aanleiding is de onderhandelingen te heropenen. De bonden hebben besloten de uitnodiging te accepteren. Het oriënterend overleg vindt plaats op 2 mei.
Acties en de voorbereiding daarvan gaan door tot er een goede CAO ligt. De bonden zijn niet positief gestemd over de uitnodiging, omdat de NVZ niet inhoudelijk ingaat op de eisen die in het ultimatum van de bonden gesteld zijn.

Op 5 april hebben de werkgevers in de ziekenhuizen het CAO-overleg afgebroken. Aanleiding hiertoe was dat de bonden niet akkoord gaan met een verplichte, collectieve uitbreiding van de werkweek tot 38 uur. Ook hebben de bonden het magere loonbod van de werkgevers niet geaccepteerd. Nadat de bonden vorige week hun leden in de ziekenhuizen hebben geraadpleegd over de situatie, is deze week een ultimatum gesteld aan de NVZ. Het ultimatum loopt af op 2 mei a.s. om 10.00 uur.

In het ultimatum is gesteld dat de bonden bereid zijn tot nieuw overleg als de werkgevers op de belangrijkste eisen van de bonden ingaan:

- handhaving van de normwerkweek van 36 uur;
- 4 procent loonsverhoging voor twaalf maanden en verhoging van de eindejaarsuitkering met 2,4 procent in 2001;

- het voorstel van de NVZ over decentrale arbeidsvoorwaarden moet van tafel.

De uitnodiging van de NVZ is teleurstellend, omdat niet ingegaan wordt op onze eisen. De bonden hebben toch besloten het voorstel voor dit overleg te accepteren, omdat ze onrust in de sector willen voorkomen. Volgens de bonden heeft niemand er belang bij als er harde acties worden gevoerd in de ziekenhuizen. Ze willen er alles aan doen om acties te voorkomen, maar dit vereist een positieve opstelling van de NVZ. Daarvan is in de uitnodiging nog weinig te bespeuren. De bonden blijven vasthouden aan de eisen in het ultimatum. De bonden gaan de komende tijd door met de voorbereiding van de acties. Vanaf 7 mei zullen harde acties in de ziekenhuizen plaatsvinden, als er dan nog geen goede CAO gerealiseerd is.reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie