Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP dient klacht bij justitie in tegen tv-inbelspelletjes

Datum nieuwsfeit: 02-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Socialistische Partij

Klacht bij justitie tegen tv-inbelspelletjes


02-05-2001 TV- kijkers bellen regelmatig naar inbelspelletjes van de diverse omroepen in de hoop op een prijs of deelname aan een programma. Onvoldoende bekend was de mening van bellers over deze inbelspelletjes. Dit was in februari reden voor SP-Kamerlid Jan de Wit om een consumentenonderzoek te starten. Dit onderzoek is inmiddels afgerond. De mening van het publiek: 'we worden belazerd'. Nu er sprake is van overtreding van de wet met deze 'verboden kansspelen', zijn er voldoende gronden om aangifte te doen bij justitie.
Het gaat om programma's als 'Ja ik wil een miljonair', 'Postcodeloterij: Miljoenenjacht', Eén tegen honderd, Call TV e.a. De tarieven voor deze inbelspelletjes lopen uiteen van
1,25 tot 1,99 per gesprek. Onduidelijk is hoe deelnemers en winnaars geselecteerd worden, of programma's wel live zijn en hoe de telefonische 'bijdrage' van de beller verwerkt wordt. Dit is reden geweest voor de SP-fractie er bij herhaling bij de staatssecretaris van Justitie, Kalsbeek, op aan te dringen op te treden tegen deze praktijken. Inmiddels is het rapport aangeboden aan mevrouw Kalsbeek.
Het consumentenonderzoek wijst uit dat de praktijken rond de inbelspelletjes volstrekt ondoorzichtig zijn en in strijd met de Nederlandse wet. Omdat ondanks vele signalen vanuit de Tweede Kamer en het negatieve oordeel van het College van toezicht op de kansspelen de staatssecretaris tot op heden de praktijken rondom de TV- inbelspelletjes heeft gedoogd, is er nu aangifte gedaan bij justitie. Het is nu aan de rechter om te oordelen.

Zie ook: Het rapport "Ook belazerd?", online te lezen (PDF, 85 Kb) en te bestellen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie