Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NWO: computer beoordeelt piepen van astmapatiënt

Datum nieuwsfeit: 02-05-2001
Bron: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Computer beoordeelt piepen van astmapatiënt

NWO-onderzoeker Mireille Oud van de Universiteit van Amsterdam werkt aan een computerprogramma dat het ademgeluid van astmapatiënten beoordeelt. Een microfoon op de adamsappel blijkt mogelijk voldoende om een astma-aanval in een vroeg stadium te herkennen.

Tijdens een astmatische aanval vernauwen de luchtwegen en verandert geleidelijk het geluid van de ademhaling. Een zelflerend computerprogramma, ontwikkeld door NWO-onderzoeker dr. Mireille Oud, brengt de geleidelijke veranderingen van het ademgeluid in kaart, iets waartoe het menselijk gehoor niet in staat is. Longgeluidonderzoek elders maakt vooral onderscheid tussen niet-benauwd en Spaans benauwd.

...

Dit waren de eerste 100 woorden van de door u opgevraagde pagina uit het Nieuwsbank persberichtenarchief. Na betaling kunt u het hele persbericht lezen.
Bent u abonnee? Klik hier om uw wachtwoord op te geven.
Wilt u nu snel binnen tien minuten abonnee worden? Klik dan hier.

Klik hier om het volledige persbericht te lezen
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie