Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

STW-onderzoek TU Twente: zuiver zuur uit zout

Datum nieuwsfeit: 02-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Zuiver zuur uit zout

STW-onderzoekers aan de Universiteit Twente hebben een methode ontwikkeld om zuren en logen te maken uit zout water. De techniek is energiezuiniger dan de gebruikelijke industriële zuur- en loogproductie. De NWO-Technologiestichting STW financierde het onderzoek. Akzo Nobel, DSM en Solvay tonen interesse.

De Twentse techniek maakt gebruik van twee soorten membranen in tegenstelling tot de gangbare industriële elektrolyse die met metalen elektrodes werkt. Het eerste membraan scheidt de ionen van de zoutoplossing, het tweede membraan splitst onder invloed van een elektrisch veld water in positieve waterstofionen en negatieve hydroxide-ionen. Dit bipolaire membraan heeft twee lagen die een tegengestelde lading hebben. Een helft is positief, de andere zijde is negatief. De splitsing van water gebeurt op het grensvlak van de lagen. De gescheiden positieve ionen van de zoutoplossing verenigen zich met de negatieve hydroxide-ionen van het gesplitste water tot loog (NaOH), terwijl de negatieve ionen van de zoutoplossing samengaan met de positieve waterstofionen tot zoutzuur. De zo verkregen zuren en logen zijn in beginsel zeer zuiver.

Echter, in de praktijk blijkt een klein deel van de zoutoplossing door de membranen te lekken. Bovendien zijn de afzonderlijke negatieve en positieve membranen die de oorspronkelijke zoutoplossing scheidden, instabiel bij toenemende temperatuur of bij hoge zuur- of loogconcentraties. De daardoor insijpelende zoutionen vervuilen de zuur- en loogcompartimenten en verhogen het energieverbruik.

Om het probleem van de ongewenste neveneffecten op te lossen, gingen de STW-onderzoekers op zoek naar nieuwe grondstoffen voor steviger membranen. Zij kwamen tot de slotsom dat onder meer dikkere membraanlagen en hogere dichtheden van de ladingen in de membranen de selectiviteit van membranen verhogen. Door de membraanlagen alleen aan één zijde dikker te kiezen, verkregen de onderzoekers of een zuur, of alleen een loog met een hoge zuiverheid.

Bipolaire membranen kunnen worden gebruikt in recyclingprocessen in de chemische industrie, zoals van zoute afvalstromen. Zowel het zuur als de base worden met behulp van membranen teruggevormd uit de afvalstroom, en teruggevoerd in het proces. Ook bij fermentatieprocessen kunnen organische zuren, zoals melkzuur en aminozuren worden teruggewonnen.Nadere informatie bij:

* dr. Friedrich Wilhelm

* e-mail (f.g.wilhelm@ct.utwente.nl)

* dr.ir. Nico van der Vegt

* tel. 053 4892962

* e-mail (n.f.a.vandervegt@ct.utwente.nl)
of

* prof.dr.-ing. Matthias Wessling

* tel. 053 4892951

* e-mail (m.wessling@ct.utwente.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie