Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vragen Groen Links over ontbossing in Indonesië

Datum nieuwsfeit: 02-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 2 mei 2001 13:56

Ontbossing in Indonesië

( 2 mei 2001)

Vragen van M. Vos aan de minister VROM, de minister voor OS, de minister van Financiën en de staatssecretaris EZ

1. Heeft u kennis genomen van het onderzoek in opdracht van Milieudefensie over de relatie tussen drie Nederlandse banken en ontbossing in Indonesië? (Trouw, 26 april 2001)

2. Kunt u bevestigen dat deze drie Nederlandse banken oliepalmplantages in Indonesië financieren terwijl tenminste één van de gefinancierde bedrijven zich schuldig maakt aan illegale houtkap en het platbranden van oerbossen?

3. Wat is uw reactie op deze activiteit van Nederlandse banken vanuit het perspectief van internationaal milieubeleid, vanuit OS-beleid, vanuit handelsbeleid en vanuit beleid ten aanzien van maatschappelijk verantwoord ondernemen?

4. Bent u het, alles overziend, met ons eens dat dit soort financieringen niet plaats zouden moeten vinden?

5. Zijn er nationale regels c.q. internationale afspraken die de rijksoverheid aanknopingspunten bieden om deze banken op hun gedrag aan te spreken of deze leningen direct te verbieden?

6. Hoeveel geld hebben Nederlandse banken sinds 1994 in totaal in de Indonesische plantage-industrie uitgezet? Hoe verhoudt zich dit bedrag tot de bijdragen van de Nederlandse overheid aan bosbescherming en duurzaam landgebruik in Indonesië?

7. Ziet u een rol weggelegd voor de financiële sector bij de uitvoering van het Nederlandse bossenbeleid? Zo ja, welke?

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie