Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vragen GroenLinks over Voorjaarsnota

Datum nieuwsfeit: 02-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 2 mei 2001 15:37

Biedt voorjaarsnota wel extra ruimte voor verbetering arbeidsvoorwaarden collectieve sector?

( 2 mei 2001)

Vragen van de leden Halsema, Rosenmöller en Vendrik (GroenLinks) aan de minister-president en de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Financiën

1) Welke gevolgen heeft de recente besluitvorming van het kabinet omtrent de Voorjaarsnota en de Kaderbrief voor de arbeidsvoorwaarden in de collectieve sector en de in dat kader gevoerde en te voeren CAO-onderhandelingen?

2) Kan aangegeven worden wat de (kwantitatieve) inzet van werkgevers in de collectieve sector bij komende CAO-onderhandelingen zal zijn?

3) Zijn de berichten juist dat het kabinet extra geld uittrekt voor verbetering van arbeidsvoorwaarden, oplopend tot 3,5 miljard in 2002? (NRC Handelsblad, Het Financieele Dagblad, 30 april 2001)

4) Hoe verhoudt dit besluit zich tot het Centraal Economisch Plan 2001, waarin een uitgaventegenvaller gemeld wordt, oplopend naar 4 miljard in 2002, dit als gevolg van een hoger dan voorziene loonontwikkeling? (Deze tegenvaller ontstaat bij ongewijzigd beleid, i.c. een contractloonontwikkeling in de collectieve sector die gelijk oploopt met de ontwikkeling in de marktsector).

5) Hoe beoordeelt het kabinet de RA-ramingen op het gebied van de loonontwikkeling die structureel (veel) lager zijn dan de economische werkelijkheid laat zien, en waardoor binnen het uitgavenkader tegenvaller op tegenvaller gestapeld wordt? Hoe behoedzaam is een dergelijke werkwijze?

6) In welke mate wordt met het recente kabinetsbesluit de positie van de collectieve sector op het gebied van de arbeidsvoorwaarden ten opzichte van de marktsector in de geest van de bevindingen van de Commissie van Rijn daadwerkelijk verbeterd?

7) Welk deel van het bedrag van 3,5 miljard is nodig om gelijke tred te houden met de marktsector, m.a.w. om de 'behoedzame' loonraming te compenseren opdat de collectieve sector niet achterblijft bij de marktsector?

8) Deelt het kabinet de mening dat voor dat deels sprake is van een uitgaventegenvaller, die niet als een beleidsintensivering cq. 'investering' op het gebied van arbeidsvoorwaarden gepresenteerd kan worden?

9) Indien de inzet van 3,5 miljard geen of slechts geringe ruimte laat om de arbeidsvoorwaarden van de collectieve sector substantieel te verbeteren ten opzichte van de marktsector, waarom presenteert het kabinet het pakket van 3,5 miljard als antwoord op de bevindingen van de Commissie van Rijn, die deze achterstanden van de collectieve sector op de marktsector in beeld heeft gebracht? (Persconferentie minister-president vrijdagnacht 27 april 2001)

10) Is de regering bereid voorgaande vragen afzonderlijk en voor het einde van het meireces te beantwoorden?

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie