Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vlaggenprotocol in de gemeente Ede

Datum nieuwsfeit: 02-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Ede
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Ede

Vlaggenprotocol

Ten aanzien van het uitsteken van de Nederlandse vlag wordt onderscheid gemaakt tussen 'uitgebreid vlaggen' (uv) en 'beperkt vlaggen'(bv). Bij uitgebreid vlaggen wordt de vlag uit gestoken van alle rijksgebouwen, zoals gebruikelijk is op Koninginnedag.

Bij beperkt vlaggen behoeft de vlag alleen te worden uitgestoken van de hoofdgebouwen van de departementen, benevens van de hoofdgebouwen van de niet (rechtstreeks) onder de departementen vallende instellingen, zoals die van de Kamers der Staten-Generaal, de Raad van State, de Algemene Rekenkamer, het Kabinet der Koningin en de Hoge Raad der Nederlanden.

Vaste data voor het vlaggen

Hieronder volgt een opgave van de data waarop van de rijksgebouwen of uitgebreid (uv) of beperkt (bv) gevlagd moet worden. Indien een datum op een zondag of op een algemeen erkende christelijke feestdag valt, dient op de tussen haakjes vermelde datum te worden gevlagd.

Openbare basisscholen vlaggen alleen op Koninginnedag, Herdenkingsdag, Bevrijdingsdag.


* 31 januari (1 februari) : verjaardag van de Koningin (bv)
* 27 april (28 april) : verjaardag van de Prins van Oranje (bv)
* 30 april (29 april) : Koninginnedag (uv)

* 4 mei (4 mei) : dodenherdenking, met halfstok vlaggen van 18.00 uur tot zonsondergang (± 21.10 uur zomertijd) (uv)

* 5 mei (5 mei) : nationale bevrijdingsdag (uv)
* 6 september (7 september) : verjaardag van Prins Claus (bv)
* derde dinsdag in september : opening Staten-Generaal (alleen in Den Haag) (uv)

* 15 december (16 december) : Koninkrijksdag (bv)
Gelegenheid, waarbij de vlag wordt gehesen met de oranje wimpel

Op Koninginnedag en op de hierboven vermelde verjaardagen van leden van de Koninklijke familie. De vlag wordt zonder oranje wimpel gehesen bij alle andere gelegenheden.

Vlaggen bij bijzondere gelegenheden

Bij bijzondere gebeurtenissen in de Koninklijke familie (geboorte, huwelijk, overlijden) zal er telkens een speciale regeling komen, die van geval tot geval bekend zal worden gemaakt.
Tijdens de officiële bezoeken van vreemde staatshoofden wordt alleen gevlagd in de plaatsen die worden bezocht. Men kan zich in deze gevallen ook voor inlichtingen wenden tot het Ministerie van Algemene Zaken, tel. (070) 361 40 31, toestel 4346.Ede, 2 mei 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie