Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nettoresultaat beurs NV's gestegen

Datum nieuwsfeit: 03-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Nettoresultaat beurs nv's gestegen
Het nettoresultaat van de Nederlandse beurs nv's is in 2000 met ruim 20 miljard euro gestegen ten opzichte van 1999. Hierdoor bedroeg het nettoresultaat vorig jaar 44 miljard euro (97 miljard gulden), aldus het CBS. De bedrijven met winst behaalden een gezamenlijk nettoresultaat van 46,9 miljard euro, de resterende bedrijven boekten een verlies van 2,9 miljard euro. De nettoresultaten worden sterk overheerst door enkele grote bedrijven.

Beste resultaat bij industrie
De industrie heeft van alle bedrijfstakken het beste nettoresultaat behaald. Binnen de industrie is het sterk gestegen nettoresultaat vooral afkomstig van de machine- en elektronica-industrie en de chemie. Naast de industrie laten ook de financiële instellingen goede resultaten zien. Teruglopende nettoresultaten doen zich volgens het CBS voor bij de dienstverlening. Van de 28 beurs nv's bij de dienstverlening hebben er 8 met teruglopende winsten te maken gehad. Teruglopende resultaten komen ook voor bij de bedrijfstak vervoer, opslag en communicatie. Hier neemt het nettoresultaat af met 87 procent tot slechts 40 miljoen euro. Vooral de telecom- en kabelbedrijven laten minder goede resultaten zien.

Invloed grote bedrijven
Het totaalresultaat van alle beurs nv's wordt al langere tijd sterk overheerst door een beperkt aantal grote bedrijven. In 2000 bedroeg de winsttoename van de beurs nv's gezamenlijk 84 procent. Als de vier bedrijven met de hoogste winststijging buiten beschouwing worden gelaten, dan resteert voor de overige bedrijven een winsttoename van 6,6 procent.

Technische toelichting
Het nettoresultaat van een onderneming is dat deel van de omzet, dat uiteindelijk na aftrek van alle kosten en belastingen beschikbaar komt. Het wordt aangewend als beloning voor de aandeelhouders (dividend) of het dient ter versterking van de financiële positie (reservering). Deze voorlopige uitkomsten zijn gebaseerd op de gepubliceerde jaarcijfers van 138 van de 158 Nederlandse beurs nv's. Van een twintigtal bedrijven, zijn nog geen jaarcijfers bekend. De twee grootste bedrijven zijn hier KLM en Fortis. Alle uitkomsten over 2000 worden steeds vergeleken met dezelfde bedrijven een jaar eerder. Bij structurele veranderingen verstrekken de bedrijven niet alleen de meest recente (2000) uitkomsten, maar ook die van het daaraan aangepaste voorafgaande jaar.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie