Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vragen FNV aan Hoogervorst over zelfstandigheidsverklaring

Datum nieuwsfeit: 03-05-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FNV

Kritische vagen aan Hoogervorst
Zelfstandigen Bondegenoten - (Jeanne@hoogers.nl.com)

Op dit moment ligt er een wetsvoorstel van staatssecretaris Hoogervorst om onduidelijkheid over de status van zelfstandigen definitief de wereld uit te helpen - ingediend op 25 april - onder meer door voor te schrijven dat het Lisv mee gaat werken aan de zelfstandigheidsverklaring. Het juiste moment dus om kritische vragen te stellen over de knelpunten tot nu toe. Onze kritische vragen rond de zelfstandigheidsverklaring zijn overgenomen door een aantal Tweede Kamerleden in een brief aan de Vaste Commissie voor Sociale zaken en Werkgelegenheid. De schrijvers constateren dat er nogal wat onduidelijkheid is in de verschillende bedrijfstakken onder meer door het tempoverschil van invoering van de zelfstandigheidsverklaring in belastingwetgeving en sociale wetgeving. Zij vragen aan de staatssecretaris om meer inzicht te geven in de ervaringen bij de Belastingdienst en ze zouden graag zien dat hij overlegt met belangenbehartigers van zelfstandigen. Pas dan wordt duidelijk of het wetsvoorstel van 25 april de gesignaleerde knelpunten ook echt de wereld uit gaat helpen. De brief is geschreven door Rik Hindriks, PvdA; Theo Stroeken, CDA; Thijs Udo, VVD; K. Vendrik, GroenLinks; J. van Walsum , D66.

Voorstel in het kort
Het wetsvoorstel heeft tot doel om zelfstandigen zonder personeel en hun opdrachtgevers meer rechtszekerheid te geven over de verzekeringsplicht op grond van de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ) en de werknemersverzekeringen. Hiertoe wordt in de WAZ een verplichting voor het Lisv opgenomen om op verzoek van de aanvrager een beschikking te geven over zijn zelfstandigheid. De beschikking wordt via de belastingdienst aangevraagd, die aan het Lisv een verklaring verstrekt over de fiscale status van het inkomen van de aanvrager. Op grond van deze verklaring beslist het Lisv over de aanvraag. Belangrijke criteria voor de beoordeling van zelfstandigheid zijn onder meer of de activiteiten duurzaam zijn, of de aanvrager meer opdrachtgevers heeft of slechts een, of hij of zij winst wil en kan maken en of de aanvrager voldoende investeert in zijn onderneming. De zelfstandigheidsverklaring geldt voor een maximale periode van twee jaar. De volledige tekst van het wetsvoorstel staat op de internetsite van het ministerie van SZW

Meer nieuws op: www.fnv.nl/zelfstandigen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie