Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

College Oosterhout wil gebied betaald parkeren uitbreiden

Datum nieuwsfeit: 03-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Oosterhout

College wil gebied betaald parkeren uitbreiden

Tevens voorstel tot verhoging tarieven

Het college van Burgemeester en wethouders wil de raad voorstellen het betaald parkeren in Oosterhout uit te breiden met de schil. Met de schil wordt bedoeld een aantal straten in de directe omgeving van het centrum, waar de parkeeroverlast dermate groot is dat behoefte is aan regulering. Het betrokken gebied is op bijgevoegde tekening nader aangeduid.

De uitbreiding van het vergunning- en betaald parkeren had eigenlijk al veel eerder moeten gebeuren. Maar als gevolg van de ombuigingsoperatie van eind 1999-begin 2000 is dat uitgesteld. Doordat de gemeenteraad onlangs heeft besloten om gelden vrij te maken voor de gewenste maatregelen, kan het college nu toch met dit voorstel komen.

In de straten rondom het huidige gebied waar betaald parkeren geldt is veel overlast van bezoekers en werknemers van het centrum die daar gratis hun auto parkeren. Om die overlast te voorkomen wil het college, meestal mede op verzoek van de bewoners van die straten, het gebied waar vergunning- en betaald parkeren geldt uitbreiden. In de uitbreidingsgebieden komen alleen bij winkels betaald parkeervakken; in de rest van het betrokken gebied gaat vergunningparkeren gelden. Voor de bezoekers van de bewoners komt tegen gereduceerd tarief een zogenaamde kraskaart beschikbaar.

Het uitbreidingsgebied zal een aparte zone worden. Dat betekent dat mensen die in het uitbreidingsgebied wonen, niet met hun vergunning in het centrum mogen parkeren. Andersom geldt hetzelfde: mensen met een vergunning die geldig is in het centrum kunnen niet parkeren in het uitbreidingsgebied.

Aanpassing tarieven

Bij de introductie van parkeervergunningen in 1996 heeft de gemeenteraad besloten de huidige tarieven vast te stellen. Voor een bewonersvergunning is dat bijvoorbeeld 5,- ( 2,27) en voor een bedrijfsvergunning is dat 33,00 ( 14,97) per maand. De raad heeft in 1996 ook besloten om de tarieven op termijn kostendekkend te maken. Een kostendekkend tarief zou echter twee maal zo hoog zijn als het huidige tarief. Het college vindt deze verhoging te groot om in één keer door te voeren en wil de deze stapsgewijs aanbrengen. Het voorstel van het college is om de tarieven per 1 januari 2002 met ca. 50% te verhogen. Deze verhogingen gelden zowel voor het centrumgebied als voor het uitbreidingsgebied.

Een bewonersvergunning en een bijzondere vergunning kosten dan 5,50 ( 7,71) per maand. Mensen ouder dan 65 betalen 1,75 ( 3,86). Een bedrijfsvergunning gaat dan 24,00 ( 52,89) per maand kosten. Per 1-1-2003 zal er weer een prijsverhoging plaatsvinden waarbij een kostendekkend tarief wordt verkregen.

Procedure

Het collegevoorstel is middels een bewonersbrief bekendgemaakt aan de bewoners van de betrokken straten. Die kunnen schriftelijk reageren. Het voorstel zal ook worden behandeld door de commissie ruimtelijke ordening en verkeer. Daarna wordt het indien nodig aangepast, waarna het voorstel in de vergadering van 28 juni a.s. aan de raad ter goedkeuring zal worden voorgelegd. Indien de raad positief besluit zal de uitbreiding van het gebied per 1 september a.s. gerealiseerd kunnen worden. Daarover zal na besluitvorming door de raad nader worden gecommuniceerd.

Oosterhout, 3 mei 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie