Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Meer vluchten, minder bestemmingen zomerdienst Schiphol

Datum nieuwsfeit: 03-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Amsterdam Airport Schiphol

Persberichten

Meer vluchten, minder bestemmingen in zomerdienstregeling van Amsterdam Airport Schiphol

Hoewel het aantal Europese en intercontinentale bestemmingen is gedaald, is het aantal wekelijkse lijnvluchten vanaf Amsterdam Airport Schiphol in de zomerdienstregeling van 2001 met zo'n 150 toegenomen ten opzichte van vorig jaar.

Het aantal intercontinentale lijndienstvluchten steeg van 500 per week in de zomer van 2000 naar meer dan 550 in 2001. Het aantal intercontinentale lijndienstbestemmingen daalde daarentegen van 100 naar 92, met name doordat Martinair en KLM een aantal bestemmingen lieten vervallen. Het aantal wekelijkse Europese lijndienstvluchten nam toe van 3.200 naar bijna 3.300, hoewel het aantal rechtstreeks in Europa te bereiken bestemmingen daalde van 121 naar 116. Deze afname is met name veroorzaakt door de beëindigen van de samenwerking van KLM met Eurowings. Opgeteld is het totale aantal lijndienstvluchten vanaf Schiphol deze zomer met 150 toegenomen tot 3.850; het aantal bestemmingen nam per saldo met 13 af tot 208, hoewel er ook nieuwe lijndienstbestemmingen konden worden geregistreerd: Philadelphia, Tripoli, Verona en Valencia. Nieuwe luchtvaartmaatschappijen in de zomerdienstregeling van Schiphol van 2001 zijn US Airways en Air Dolomiti uit Italië.

Noord-Amerika
Op de Verenigde Staten gaan deze zomer drie nieuwe lijndiensten van start. Op 16 februari is United Airlines begonnen met een dagelijkse lijndienst naar Chicago met een Boeing 777. Op 2 april is Northwest Airlines in samenwerking met KLM gestart met een dagelijkse lijndienst naar Miami. Op 12 april hervatte US Airways de twee jaar geleden tijdelijk opgeheven dagelijkse vlucht naar Philadelphia met een Boeing 767-200. Philadelphia is daarmee een nieuwe bestemming in het netwerk van Schiphol en de 15e bestemming in de Verenigde Staten. Op 2 augustus zal Singapore Airlines driemaal per week op Chicago gaan vliegen naast de vier wekelijkse vluchten die reeds op New York worden uitgevoerd. Dat brengt het aantal dagelijkse lijndiensten op de Verenigde Staten deze zomer op 29.

Overig intercontinentaal
KLM heeft op een aantal bestemmingen de frequenties van haar diensten uitgebreid naar dagelijkse vluchten. Sao Paulo, Accra en Dar Es Salaam/Kilimanjaro worden deze zomer dagelijks bediend. Op Bangkok gaat de frequentie daarnaast omhoog naar 11 vluchten per dag en op het Japanse Nagoya en Sapporo naar 4 vluchten per dag. Ook op Almaty en Teheran worden meer vluchten uitgevoerd. KLM is eveneens twee wekelijke vluchten gestart op Tripoli. De bestemmingen Buenos Aires en Sydney zijn echter uit het netwerk verdwenen. Kuwait Airways heeft de frequentie van haar vluchten op Koeweit uitgebreid naar driemaal per week.

Europa
Op het Italiaanse Verona is Lufthansa-partner Air Dolomiti op 9 april gestart met een tweemaal dagelijkse vlucht. Lufthansa zelf breidt in samenwerking met Eurowings het aantal vluchten op Schiphol fors uit. Sinds 2 mei wordt driemaal dagelijks gevlogen naar Berlijn, Hamburg en Stuttgart en tweemaal dagelijks naar Neurenberg. Ook is Lufthansa een zesde dagelijkse vlucht naar München gestart.

Transavia is dagelijkse lijndiensten begonnen op Oporto, Thessaloniki en Milaan Linate en zet het uitgebreide Italië-aanbod voort met vluchten naar Catania, Napels en Pisa. Op de nieuwe bestemming Valencia worden drie wekelijkse lijndiensten gestart. Basiq Air biedt deze zomer vanaf Schiphol twee dagelijkse vluchten op Nice aan en één dagelijkse vlucht op Barcelona.

EasyJet is op 5 januari reeds begonnen met nieuwe vluchten naar Belfast, Nice en Edinburgh. De frequentie op Liverpool wordt deze zomer opgevoerd naar vijfmaal per dag en bovendien wordt voor het eerst van en naar Londen Gatwick gevlogen, naast Londen Luton. In juli en augustus komen daar nog eens 6 dagelijkse vluchten bij, naar onder meer Glasgow en Barcelona. EasyJet vliegt dan 24 maal per dag op Schiphol

Aer Lingus breidt het aantal dagelijkse lijndiensten op Dublin uit naar zes en op Cork naar twee. British Airways vergroot het aantal vluchten naar Londen Heathrow naar acht per dag. Iberia heeft de frequentie op Barcelona opgevoerd naar driemaal per dag. KLM start een vierde dagelijkse vlucht naar Helsinki. Andere maatschappijen met extra frequenties zijn o.a. Adria Airways, Air Malta, Lithuanian Airlines, Ukraine International, Olympic Airways en Turkish Airlines.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie