Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

F. 25 miljoen voor investeringen kennisinfrastructuur

Datum nieuwsfeit: 03-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Senter
Zoek soortgelijke berichten
Senter

03 May 2001.

NLG 25 miljoen voor investeringen in kennisinfrastructuur

Het ministerie van Economische Zaken wil onderzoeksinstellingen financieel steunen bij het investeren in experimentele onderzoeksfaciliteiten waarmee ook het bedrijfsleven haar voordeel kan doen. De indieningperiode van de subsidieregeling die het ministerie hiervoor in het leven heeft geroepen loopt tot 2 juli 2001.

Het bedrijfsleven in Nederland is de laatste jaren, door het afstoten van eigen onderzoek, steeds afhankelijker geworden van publieke kennisinstellingen zoals universiteiten. Het blijkt voor bedrijven echter lang niet altijd haalbaar om de kennis van deze instellingen voldoende te benutten, wat op termijn consequenties heeft voor de Nederlandse economie. Mogelijke barrières zijn: de samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen, de vertaling van kennis naar de bedrijfsrealiteit en de noodzaak van grote investeringen in faciliteiten om onderzoek te kunnen doen.

Subsidieregeling

Een van de overheidsinstrumenten om de samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijven te bevorderen is ICES/KIS. Hiermee wordt publiek-private samenwerking op de gebieden kennisontwikkeling en kennisdiffusie gestimuleerd. De Subsidieregeling Experimentele Faciliteiten ICES/KIS wil de samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijven verder verbeteren. De regeling stimuleert de aankoop en installatie van experimentele faciliteiten bij kennisinstellingen en universiteiten. Dat wil zeggen: apparatuur en de bijbehorende software, waarmee op korte termijn toepassingsgericht onderzoek kan worden gedaan, niet alleen door de instelling zelf, maar ook door bedrijven. Het onderzoek moet ondersteunend en versterkend zijn voor het onderzoek dat uitgevoerd wordt door ICES/KIS-instellingen. Deze ICES/KIS-instellingen moeten daarom ook aangeven op welke wijze de faciliteit bijdraagt aan dit onderzoek.

Subsidiebedrag

De aanvrager kan subsidie krijgen over de investeringskosten en de kosten van het installeren van de nieuwe apparatuur en software. Exploitatiekosten, bijvoorbeeld voor verzekering en onderhoud, worden niet gesubsidieerd. De regeling dekt maximaal vijftig procent van de kosten, tot een subsidiebedrag van NLG 5 miljoen (circa EUR 2,3 miljoen). Faciliteiten die minder kosten dan NLG 2 miljoen (circa EUR 0,9 miljoen) of meer dan NLG 25 miljoen (circa EUR 11,3 miljoen), vallen buiten de grenzen van de regeling.

Indiening aanvragen

Aanvragen voor een ICES/KIS-subsidie kunnen van 26 april 2001 tot en met 2 juli 2001 worden ingediend. In totaal is voor deze tender een subsidiebudget beschikbaar gesteld van NLG 25 miljoen (EUR 11,3 miljoen). De subsidieregeling wordt uitgevoerd door Senter.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie