Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Van dale signaleert opmerkelijke eurologismen

Datum nieuwsfeit: 03-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Van Dale
Zoek soortgelijke berichten

Van Dale


eurologismen >
-PERSBERICHT-

Utrecht, 14 augustus 2001

Het jaar van het big-bangscenario, de zalmzak, het Dagobert Duckpakhuis, dubbelprijzen en oefenmunten

VAN DALE SIGNALEERT OPMERKELIJKE EUROLOGISMEN

De euro staat voor de deur, dat zal niemand ontgaan zijn. De oude vertrouwde guldens, kwartjes, dubbeltjes en centen maken vanaf 1 januari onherroepelijk plaats voor een nieuwe valuta. En dat manifesteert zich ook in onze taal. De introductie van de euro laat een spoor van nieuwe woorden achter. Het big-bangscenario1 nadert, de discussie over frontloading2 laait telkens op, het Dagobert Duckpakhuis3 barst uit zijn voegen, consumenten zien door de bomen het bos niet meer door het dubbelprijzen4 en scrabbelaars kunnen wellicht hun hart ophalen aan buitensporigetekortenprocedure5 (30 letters!).

Dat is de introductie van de euro volgens Van Dale. En dan hebben we het nog niet over de dode voorraad, eurosie, de korfmunt, het centenprobleem en de zalmzak. Om nog maar te zwijgen over de consequenties voor tot de laatste stuiver, het kwartje is gevallen, niet op een gulden kijken en de eerste klap is een daalder waard. De tijd zal uitwijzen of deze typisch Hollandse uitdrukkingen zich staande houden en de nieuwe eurologismen te zijner tijd een plaats weten te veroveren in de Dikke Van Dale.


- EINDE BERICHT -


* 1 = Het in een keer, tegelijkertijd overschakelen van de nationale valuta op de euro.

* 2 = Verspreiding van de euro's voordat de nieuwe Europese munt op
1 januari officieel wordt ingevoerd.

* 3 = Bijnaam voor het Opslag- en Distributiecentrum in Lelystad waar de euromunten worden opgeslagen voordat ze in circulatie worden gebracht.

* 4 = Het prijzen van artikelen in twee valuta's i.c. guldens en euro's.

* 5 = Bepaling om ervoor te zorgen dat de aan de EMU deelnemende afzonderlijke landen geen onverantwoordelijk hoge overheidstekorten hebben die zouden kunnen leiden tot inflatie in de gehele eurozone.
Van Dale Junior Spreekwoordenboek

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie