Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling grensgevallen in Anne Frank Huis

Datum nieuwsfeit: 03-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Anti Racisme Informatie Centrum

Grensgevallen

26 apr 2001 - apr 2002

Anne Frank Huis
Prinsengracht 265
Amsterdam

De tentoonstelling

In een democratie zijn de vrijheid van meningsuiting en het recht beschermd te worden tegen discriminatie tegenwoordig vanzelfsprekende rechten. Maar wat te doen als deze twee grondrechten botsen? In twaalf korte films worden situaties getoond waarin de beide rechten met elkaar in conflict komen. Zo gaat een case over Eminem, de Amerikaanse rapper die bekend staat om zijn beledigende en discriminerende teksten. Er is een case over anti-homodemonstraties in Amerika en over racistische boodschappen op internet. Ook extreemrechtse politiek komt aan de orde in cases over het Vlaams Blok en de Duitse NPD (Nationale Partei Deutschland).

Met behulp van zogenaamde splitscreens worden in de films twee pleidooien tegenover elkaar gesteld: enerzijds een pleidooi voor vrijheid van meningsuiting, anderzijds een pleidooi voor het recht niet gediscrimineerd te worden. De vraag die telkens wordt gesteld is: welk recht weegt zwaarder. De bezoeker wordt uitgedaagd per situatie een keuze te maken.

Onderwijsmateriaal

Voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs is een website ontwikkeld met een aantal cases uit de tentoonstelling en meer achtergrondinformatie. De leerlingen kunnen hun keuzes toelichten in een forum. Vanaf dit najaar kunnen scholen zich bij de Anne Frank Stichting inschrijven voor een apart educatief programma waarin leerlingen na een bezoek aan de tentoonstelling met elkaar in discussie gaan over een aantal cases. Ook leerlingen van (de bovenbouw van) het basisonderwijs kunnen op de website terecht. Voor hen is er onder meer een test over vrijheid van meningsuiting.

Last update: 03-05-01

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie