Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuw KNMI-weerstation in Wijk aan Zee

Datum nieuwsfeit: 03-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNMI

Achtergrond

Nieuw KNMI-weerstation Wijk aan Zee

Sinds 3 mei beschikt het KNMI over een nieuw meteorologisch station aan de Heemskerker Relweg in Wijk aan Zee, een terrein van de Provinciale Waterstaat Noord-Holland. Het automatisch Weer Station met de naam "Wijk aan Zee", bevat instrumenten voor meting van de luchttemperatuur op tien centimeter en op anderhalve meter hoogte, de relatieve vochtigheid, de globale (zonne)straling, en de hoeveelheid neerslag. Niet alleen voor het KNMI maar ook voor de Provinciale waterstaat is het nieuwe weerstation welkom vanwege de hydrologische gegevens van neerslag en verdamping. Mogelijk zal in Wijk aan Zee in de toekomst ook het zicht en de wolkenhoogte worden gemeten. De gegevens gaan per inwincomputer en telefoonlijn naar De Bilt. Op internet zijn de gegevens van Wijk aan Zee alleen te volgen tijdens een weeralarm wanneer het KNMI de gegevens van alle Nederlandse weerstations mag presenteren.

De meetlocatie is gekozen ter vervanging van het meetterrein "Bloemendaal". Door locatie op de eerste duinenrij bleek de apparatuur daar eerder een graadmeter van zandverstuivingen dan van temperatuur, straling of neerslag. De talloze storingen maakten het voor de afdeling Stationszaken van het KNMI noodzakelijk uit te kijken naar een betere plek aan de kust, die uiteindelijk gevonden werd in noordelijke richting bij Pompstation Wim Mensink.

Op de lichtopstand op de Zuiderpier van IJmuiden staat reeds lange tijd een KNMI windmast, waar ook de luchtdruk wordt gemeten. Deze gegevens samen met visuele waarnemingen, die uurlijks door medewerkers van de loodsbesteldienst op de Semaphore van IJmuiden worden verricht, en de gegevens van Heemskerk leveren de meteorologen en klimatologen een goed beeld wat er in dit kustgebied op meteorologisch gebied gebeurt.

Index het weer nader verklaard

Laatste wijziging: 3 mei 2001

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie