Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Samenhang in codes keurmerken voor e-commerce in Europa

Datum nieuwsfeit: 03-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Eindelijk samenhang in codes in keurmerken voor e-commerce in Europa

Brussel, 23 april- Een belangrijke stap voorwaarts in het creëren van vertrouwen in e-commerce is gisteren in Brussel door een aantal partijen uit zowel de markt, de Consumentenorganisaties en de Europese Commissie genomen. Na een jaar lang voorwerk is een besluit genomen in Europa samenhang in code's en keurmerken te gaan brengen. Vanuit de zogenaamde `eConfidence Core Group', een speciaal door de Europese Commissie bijeengeroepen groep van tien deskundigen, is een set van principes voor goede Codes opgesteld. Deze zal nu worden afgerond door de Europese Consumentenorganisatie en de Europese organisatie vanuit de industrie UNICE (waarvan o.a. VNO-NCW deelnemer is).

Het Electronic Commerce Platform Nederland (ECP.NL) heeft afgelopen jaar zitting gehad in de eConfidence Core Group en zorggedragen voor de inbreng van de in Nederland breed gedragen Model Gedragscode. Deze Code is inmiddels als raamwerk erkend door de Verenigde Naties en heeft in Nederland gediend als basis voor voorhanden modellen zoals de webtrader.

De gastheer van de vergadering op maandag 23 april was Eurocommissaris David Byrne. Hij gaf aan de regels voor codes te gaan erkennen door middel van een zogenaamde recommendation.Ook gaf hij aan dat de Europese Commissie een basis wil gaan leggen voor een lichte vorm van toezicht op de naleving van code's en keurmerken. Hiervoor zal een beoordelingsorgaan worden ingericht.

In Nederland verzorgt ECP.NL deze afstemming van code's en let op de samenhang hiervan. Bij ECP.NL gaat dit jaar een project van start waarin het effect van zelfreguleringinstrumenten als code's en keurmerken en de afdwingbaarheid hiervan onderzocht gaan worden. Binnen dit project zal uitgebreide afstemming plaatsvinden met belangenorganisaties als de Consumentenbond. Aandacht zal worden besteed aan de koppeling van online geschillenbeslechting en code's (project ODR.NL) en de relatie met andere wapenfeiten in het vertrouwensdomein rond de digitale economie zoals privacyregulering en de status van elektronische handtekeningen.

De eConfidencegroup is te vinden op econfidence.jrc.it

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie