Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bewoners van verzorgingshuizen fotograferen hun wereld

Datum nieuwsfeit: 03-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Beleving in beeld

Bewoners van verzorgingshuizen fotograferen hun wereld

3 mei 2001

Bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW is de publicatie Beleving in beeld verschenen. In dit rapport staat het verslag van het werken met een fotografeerproject voor ouderen in een verzorgingshuis. Bewoners maken op hun eigen wijze duidelijk hoe hun wereld in elkaar zit en welke plaats zorg- en dienstverlening daarin inneemt.

Hoewel het woonoppervlak na de verhuizing naar het verzorgingshuis aanzienlijk kleiner is geworden, biedt een verzorgingshuis zo veel andere mogelijkheden. Een gebouw met medebewoners, medewerkers, gangen, recreatiezalen, oefenruimtes en allerlei vormen van zorg- en dienstverlening biedt nieuwe perspectieven. Hoe beleven bewoners van verzorgingshuizen het gezamenlijk gebruik van het gebouw en van de dienstverlening? En hoe ervaren ze hun leefwereld? Deze en andere vragen waren de aanleiding om te experimenteren met een nieuwe methode, waarbij bewoners hun wereld met zelfgemaakte foto's in beeld brachten en vervolgens in individuele gesprekken en groepsdiscussies hun beleving, meningen en verwachtingen onder woorden brachten.

Het fotografeerproject is voortgekomen uit een samenwerkingsverband tussen de stichting Sint Jacob in Haarlem, de stichting Antaris in Amsterdam en het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW.

Rapport
Het rapport bestaat uit drie delen, namelijk een verslag van het experiment in het verzorgingshuis Nieuw Delftweide in Haarlem, een beschrijving van het experiment en de uitkomsten daarvan in het verzorgingshuis De Drie Hoven in Amsterdam en een verslag van het ergonomisch onderzoek naar het gebruik van fotocamera's door ouderen met fysieke beperkingen. De verslagen in dit rapport zijn een tussenbalans voor de ontwikkeling van een methode die start met fotograferen. Beleving in beeld gaat in op de toegepaste methode en op de resultaten die langs deze weg zijn verkregen.

Beleving in beeld is bedoeld voor managers, stafmedewerkers en kwaliteitsfunctionarissen in de intramurale ouderenzorg, voor leden en ondersteuners van cliëntenraden, voor kaderleden van belangenorganisaties en voor uitvoerders van zorgvragersonderzoek.

Bestellen
Beleving in beeld. Bewoners van verzorgingshuizen fotograferen hun wereld (141 blz.) is geschreven door Theo Royers, Liesbeth de Ree en Carien Stephan en kost f 29,50. ISBN 90-5050-887-1 en E 311531. Verkrijgbaar via de boekhandel en te bestellen bij NIZW / Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail (bestel@nizw.nl).

Contact
Afdeling Verkoop, e-mail: (bestel@nizw.nl)

Laatste update: 3 mei 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie