Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Benoeming hoogleraar Neurochirurgie aan KU Nijmegen

Datum nieuwsfeit: 03-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten

Katholieke Universiteit Nijmegen

Bron: Afdeling Communicatie, tel. (024) 361 22 30 Aanmaakdatum: 3 mei 2001

Afdeling Communicatie

Homepage Persberichten/benoemingsberichten

Voorzieningen
Staven van het CvB
Diensten en bedrijven
met o.a.:
Dienst Communicatie en Marketing
Overige

DR. J.A. GROTENHUIS BENOEMD TOT HOOGLERAAR NEUROCHIRURGIE AAN DE KU NIJMEGEN

Dr. J.A. Grotenhuis is benoemd tot hoogleraar Neurochirurgie aan de Faculteit der Medische Wetenschappen/Universitair Medisch Centrum (UMC) St. Radboud. Grotenhuis is als neurochirurg verbonden aan het Neurochirurgisch Centrum Nijmegen (NCN). Dit is een samenwerkingsverband van het Nijmeegs Interconfessioneel Ziekenhuis Canisius Wilhelmina (CWZ), het UMC St. Radboud en het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. Het NCN is één van de 13 landelijke hoofdcentra voor neurochirurgie. In de patiëntenzorg ligt het zwaartepunt van het NCN de komende jaren op de minimaal-invasieve neurochirurgie, de neuro-oncologie, de neuro traumatologie en de kinderneurochirurgie. Voor opleiding en onderwijs ligt het accent op de specialistenopleiding neurochirurgie. Daarnaast gaat het NCN een programma voor Visiting Professorships opzetten.

Voor wat betreft het onderzoek geniet het NCN internationale bekendheid als centrum voor Minimaal invasieve neurochirurgie. Het gaat hier om de toepassing van endoscopische neurochirurgie en neuronavigatietechnieken. Daarnaast heeft het centrum nog drie andere onderzoeks speerpunten. Bij neuro-oncologie gaat het om genetisch onderzoek bij primaire hersentumoren en de vaatnieuwvorming bij tumoren van het hersenvlies. Het tweede onderzoeksgebied is Complexe-Spine research; onderzoek naar complexe aandoeningen aan de wervelkolom. Tenslotte richt het NCN zich op het Brain Protection Research. Hier gaat het onder meer om onderzoek naar de verbetering van intra operatieve monitoring van hersen- en hersenzenuwfuncties tijdens neurochirurgische ingrepen. Ook het onderzoek naar veranderingen in en bescherming van de functie van hersenzenuwen voor, tijdens en na operatieve ingrepen valt hieronder.

Curriculum
André Grotenhuis studeerde Geneeskunde aan de KU Nijmegen. Van 1981 tot 1987 volgde hij de opleiding tot neurochirurg aan het academisch ziekenhuis in Duisburg/Duitsland. Vanaf 1987 is hij als neurochirurg verbonden aan het Neurochirurgisch Centrum Nijmegen. Sinds juli 1999 is hij waarnemend hoofd van het NCN. Grotenhuis is vanaf 1995 visiting senior lecturer aan het Royal College of Surgeons in Londen. Daar heeft hij de leeropdracht: minimally invasive and endoscopic neurosurgery. Grotenhuis is binnen zijn vakgebied verder actief als lid van de editorial board van de tijdschriften Minimally Invasive Neurosurgery, Revista Neurocirurgia en Ukrainian Journal of Minimally Invasive Surgery. Daarnaast is hij bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Neurochirurgen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie