Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Herdenking discriminatie gehandicapten en chronisch zieken

Datum nieuwsfeit: 04-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland
Zoek soortgelijke berichten
Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

3 mei 2001

Nationale Herdenking: discriminatie van gehandicapten en chronisch zieken nog altijd niet uitgebannen

Jan Troost, voorzitter van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad, legt op 4 mei een krans bij het monument op de Dam. Hiermee herdenkt de CG-Raad de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ook chronisch zieken en gehandicapten werden door de Nazi's vervolgd en aan medische experimenten onderworpen. Met de symbolische handeling van de kranslegging vraagt de CG-Raad tevens aandacht voor discriminatie van mensen met een handicap of chronische ziekte, die vandaag de dag nog steeds voorkomt.

Het Anne Frank Huis startte op 26 april de tentoonstelling 'Grensgevallen' over een aantal mogelijke gevallen van discriminatie. Hierin komt ook de vuurwerkcampagne van SIRE aan de orde uit december 1999. Die campagne waarschuwde tegen de gevaren van vuurwerk, door keihard te stellen dat jongeren met een handicap geen normaal sociaal leven kunnen leiden. Veel jongeren met een handicap hebben die campagne als kwetsend en discriminerend ervaren. Dit is maar één voorbeeld. Regelmatig ontvangt de CG-Raad meldingen van mensen met een handicap of chronische ziekte die gediscrimineerd of ongelijk behandeld worden.

Het probleem is, dat deze vorm van discriminatie en ongelijke behandeling in Nederland nauwelijks is aan te pakken. Er bestaat geen wet die gehandicapten en chronisch zieken beschermt tegen discriminatie. Dus mag iedereen in principe alles over hen zeggen. Tegen de uitspraak dat 'gehandicapten minderwaardige mensen zijn die de ruimte innemen van hoogwaardige wezens', kan dus niets worden ondernomen.

Het is hoog tijd dat Nederland ook wetten instelt die de ongelijke behandeling en discriminatie van gehandicapten en chronisch zieken verbieden. Op 6 mei vertrekt Jan Troost met een delegatie van Kamerleden, juristen en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven voor een studiereis naar de V.S. waar dergelijke anti-discriminatie wetten al tien jaar bestaan.reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie