Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Europese 5B-Phasing-Out-Programma Westhoek West-Vlaanderen

Datum nieuwsfeit: 04-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Europese 5B-Phasing-Out-Programma in de Westhoek Brugge, 4/5/2001
Van 2000 tot 2005 krijgen de Westhoek en de Middenkust opnieuw Europese steun, dit in het kader van het 5b Phasing Out-programma, waarvoor de provincie door de Vlaamse Regering werd aangesteld als coördinator en uitvoerder. Doel van het programma is via projecten bij te dragen tot de verhoging van voldoende kwalitatieve en kwantitatieve werkgelegenheid en tot het zorgen voor een kwalitatieve woon-, werk- en verblijfsomgeving. Daartoe wordt ingezet op drie prioriteiten: toerisme, economie en leefbaarheid.

Op 9 mei 2001 kende het Managementcomité, samengesteld uit vertegenwoordigers van de Vlaamse Regering, de provincie, de gemeenten en de sociale partners, de eerste Europese steun, afkomstig uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), aan concrete projecten toe.

Het betreft in eerste instantie een aantal toeristische projecten:

· Het project Inrichting Oude Kaasmakerij Passendale - 2°fase krijgt 20% Europese steun (ca. 9,6 mio BEF) om in de oude kaasmakerij volgens een origineel en vernieuwend concept een museum in te richten als een zintuiglijk creatorium. Daarnaast staat de aanleg van de buitenomgeving en de parking op het programma. Het is een vervolgproject op de nieuwbouw van het complex die door het 5b-programma ondersteund werd.
· Het Talbot House in Poperinge krijgt steun voor de inrichting van het aanpalende pand de Concert Hall (een voormalig hoppemagazijn). De thematiek van het leven achter het front zal er centraal gesteld worden. De Europese steun bedraagt 20% van de totale kosten of ca. 7,6 mio BEF.
· Westhoek Vredespark is een provinciaal project dat de aanstelling omvat van een coördinator die verschillende taken voor zijn/haar rekening moet nemen, zoals de bewaking van het kwaliteitslabel Westhoek Vredespark en de coördinatie van projecten rond de toeristische ontsluiting en valorisatie van cultuurhistorisch en landschappelijk erfgoed m.b.t. de eerste wereldoorlog. EFRO staat in voor 20% van de middelen, ca. 2,3 mio BEF.
· De Folkexperience is te situeren binnen het toeristisch educatief folkcentrum in Dranouter. Er wordt een attractie aangeboden die toelaat in een ongedwongen sfeer van volksmuziek te proeven. Middels uitgebreide rapportage en archivering wordt aan de bezoekers met voorkennis een degelijke documentatiebron aangereikt. De promotor ontvangt 10% Europese steun (ca. 4,3 mio BEF). Gezien het een project betreft dat buiten het kerngebied van het programma valt, eist de Commissie een voorafgaande evaluatie van de mogelijke effecten ervan. Pas als die positief bevonden zijn, kan er definitief groen licht gegeven worden.

· Een volgend project richt het Promotie-en coördinatiecentrum Toerisme Westhoek op. Het zal instaan voor de promotie van de Westhoek op de binnen- en buitenlandse markt, het zal de realisatie van toeristische projecten binnen het Phasing Out-programma begeleiden en speelt een coördinerende rol m.b.t. de verdere ontwikkeling van het toerisme in de Westhoek. Steun is toegekend t.w.v. 40% of ca. 17 mio BEF.

Ook aan een economisch project werd Europese steun toegezegd:

· Via het project Innovatiecharter en innovatiestimulering bij bedrijven in de Westhoek- Middenkust zullen jaarlijks vijftien bedrijven uit de regio geauditeerd worden, waarvan er telkens vijf een innovatiecharter zullen onderschrijven. Het houdt in dat het bedrijf zich, onder begeleiding, qua produkt- of procesinnovatie op een hoger technologisch niveau tilt. De 25% steun beloopt ca. 2,1 mio BEF.

Met de goedkeuring van deze eerste projecten is het 5b Phasing Out-programma goed van start. Dat is positief, want tegen einde 2003 moet 75% van de steun toegezegd zijn.

Voor meer informatie en met projectideeën kunt u altijd terecht bij het programmasecretariaat, Esenkasteel, Woumenweg 100 in Diksmuide. Contactpersonen zijn Ilse Van Houtteghem (051/51.94.33) of Hans Desmyttere (051/51.94.32).
Hun e-mail-adres: ilse .van_houtteghem@west-vlaanderen.be en hans.desmyttere@west-vlaanderen.be.

Meer informatie over het Phasing Out-Programma vind je ook op de website:
www.west-vlaanderen.be/upload/5bphasingout_westhoek/index.htm

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie