Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Defensie herdenkt gevallenen

Datum nieuwsfeit: 04-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van DefensieNieuwsberichten


Defensie herdenkt gevallenen

03-05-2001

Persbericht van het Ministerie van Defensie DV/PB056

Evenals in voorgaande jaren herdenkt de krijgsmacht op 4 mei de militairen die sinds 10 mei 1940 in dienst van het Koninkrijk - waar ook ter wereld - zijn omgekomen.

De traditionele herdenkingsplechtigheid van de Koninklijke Landmacht op het militair ereveld 'Grebbeberg' bij Rhenen is vanwege de MKZ-crisis afgelast. Wel zal in besloten kring een krans worden gelegd namens de Koninklijke Landmacht.

De Koninklijke Marine eert de gevallenen in Den Helder om 11.00 uur bij het monument 'Voor hen die vielen'. Verder vindt er die dag een plechtigheid plaats bij de Rijkswerf (09.30 uur) en worden bij de Onderzeedienstkazerne de gevallenen door hun nabestaanden in besloten kring herdacht. In Rotterdam herdenkt het Korps Mariniers de gevallenen op de begraafplaats Crooswijk. Een delegatie zal daar namens de commandant Korps Mariniers om 15.00 uur een krans leggen.

De Koninklijke Luchtmacht herdenkt de gevallenen op 4 mei op vliegbasis Soesterberg, de bakermat van de Nederlandse militaire luchtvaart. Dit gebeurt in aanwezigheid van bevelhebber der luchtstrijdkrachten luitenant-generaal D.L. Berlijn, die om 11.25 uur een krans zal leggen. Na afsluiting van deze plechtigheid wordt omstreeks 11.45 uur een herdenkingsformatie (de "lost wingman" - een formatie met een opengevallen plaats) uitgevoerd door vier F-16 straaljagers. Een defilé, waaraan ook veteranen deelnemen, besluit de herdenking.

De Nationale Herdenking vindt als gewoonlijk plaats bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Minister van Defensie mr. F.H.G. de Grave, Chef Defensiestaf luitenant-admiraal L. Kroon en de bevelhebbers van de krijgsmachtdelen zullen aan deze plechtigheid deelnemen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie